INFORÁDIÓ
2023. március 21. kedd
Benedek

kásler miklós

koronavírus

járvány

oltás

karácsony

Kásler Miklós: koronavírus-gyógyszereket rendel Magyarország

Kásler Miklós: koronavírus-gyógyszereket rendel Magyarország

InfoRádió

A tárcavezető arról is beszélt, hogy 2022 végén nem kezdik meg a magyar oltóanyag gyártását, ehelyett egy olyan szer készül majd, amit a gyerekek oltására is lehet használni. Az ünnepekre óvatosságot kért az emberektől.

Az emberi erőforrások minisztere az Életközelben című videósorozat legújabb részében számos témával foglalkozott.

Egyre többet tudunk az omikronról, de messze nem tudunk még eleget - mondta a felvételen Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere. "Azt biztosan lehet mondani, hogy az omikron lényegesen gyorsabban terjed, mint a delta mutáció és a duplázódása 1,5-től 3 napig tart". Kásler Miklós úgy fogalmazott, elképesztő tempóban növekszik az omikron variánssal fertőzöttek száma is.

"Tételesen sikerült kimutatni azt, hogy minden életkorcsoportban a vakcináció hatékonysága minden vakcina esetében, a második oltás után négy hónappal jelentősen csökken, amiből az következik, hogy a harmadik oltást is a négy hónap eltelte után kiegészítő oltásként érdemes felvenni."

Az emberi erőforrások minisztere örömmel fogadta, hogy a Pfizer koronavírus elleni gyógyszereket forgalmaz majd, amik a gyártó szerint az omikron ellen is hatásosak lehetnek. Megjegyezte, nemcsak a Pfizer törekedett arra, hogy hasonló eredményességgel alkalmazható gyógyszert fejlesszen, hanem több más gyógyszergyár is.

"Ezen gyógyszerek megrendelését kezdeményeztük.

Ezzel arra utalok, hogy Magyarország folyamatosan felújítja a covidos betegek kezelésének irányelveit és mindig a legkorszerűbb kezelés feltételeit biztosítjuk és az orvosainknak."

Kijelentette, a gyermekeket minden veszély nélkül lehet oltani. A szakirodalom szerint a gyermekek esetében is maradhatnak a vírusfertőzés után késői mellékhatások és szövődmények, az oltás emiatt is indokolt - mondta Kásler Miklós.

Az ünnepek alatt is óvatosságot kér az emberektől: "nem véletlenül jelentősek a korlátozások Európában is és Európán kívül is. A vírus terjedése megakadályozásának az egyik lehetséges formája a fertőzés útvonalának megszakítása. Tekintettel arra, hogy az omikron 1,5-3 napon belül megduplázza a fertőzöttek számát,

rendkívül fontos, hogy távolságtartással, maszkviseléssel, a csoportosulások elkerülésével a fertőzés lehetőségét csökkentsük. De a legfontosabb az oltakozás

- hívta fel a figyelmet.

Kásler Miklós beszélt arról is, hogy a program csúszása miatt 2022 végére még nem lesz készen a magyar koronavírus elleni vakcina, így a debreceni oltóanyaggyár egy szakmai fórum döntése alapján olyan vakcinát gyárt majd, amelyet a miniszter megfogalmazása szerint várhatóan a további mutációk ellen is lehet alkalmazni, és lehet használni gyermekek oltására is.

Nyitókép: Facebook/Emberi Erőforrások Minisztériuma

Kapcsolódó hang

Kásler Miklós az omikronról
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018