eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Facebook/Márki-Zay Péter

Márki-Zay Péter: az ellenzék egységének a felépítése a következő hetek feladata

Nem mond le hódmezővásárhelyi polgármesteri posztjáról a hatpárti ellenzéki összefogás közös miniszterelnök-jelöltje. Márki-Zay Péter beszélt ellenzéki előválasztásról, majd a közös ellenzéki programról, valamint a 2022-es kampányról is.

Márki-Zay Péter szerint szerint az ellenzéki előválasztáson elért sikere elsősorban a fiatalabb generációnak tulajdonítható, ugyanis olyan számban jelentek meg korábban nem szavazó fiatalok, átérezve azt, hogy a választás valójában az ő sorsukról szól, hogy minden bizonnyal ez döntötte el a második fordulót.

„Az biztos, hogy mi mindent megtettünk” – tette hozzá a mozgósítást illetően. Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje kiemelte, azon túl, hogy bízik abban, hogy a 2022-es országgyűlési választáson ismét sikerül megszólítania a fiatalokat, már az előválasztás során arra kérte őket, próbálják meggyőzni a DK-s vagy fideszes szüleiket, nagyszüleiket, hogy szavazzanak a „valódi változásra”. Márki-Zay Péter szerint ez az üzenet, metódus jól is működött, és a meggyőzött szülők, miután jobban megismerték a nyilatkozatai, interjúi során, elfogadható és támogatható jelöltként szívesen szavaztak rá.

Ismeretes, a hatpárti közös ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltjének több ellenzéki politikussal, köztük Dobrev Klárával is voltak konfliktusai az elmúlt napokban, hetekben. Márki-Zay Péter ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott,

feltétlen igyekezni fog ezeket elsimítani, a munkát már megkezdte.

Mint mondta, a közös nevező a leghamarabb a Momentummal alakult ki, a párt a második forduló előtt már bejelentette a támogatását. Amellett, hogy Karácsony Gergellyel stabil szövetséget hoztak létre, miután Szabó Tímea szavazatát is a magáénak tudhatta, biztosra veszi, hogy a Párbeszéddel is megépült a koalíció. Később pedig támogatta őt az MSZP vezetése is, vagyis a hatból három párttal a stabil szövetség már megalakult – összegezte. Márki-Zay Péter Dobrev Klárát illetően emlékeztetett, szombat este megállapodtak, hogy akárhogy alakul is a választás, az ellenzéki egységet semmi nem ingathatja meg, majd a DK miniszterelnök-jelöltjének „igazi nyugat-európai magatartása”, miszerint az esti bejelentkezése előtt még telefonon gratulált neki a győzelméhez, tovább erősítette az együttműködési szándékot.

A hódmezővásárhelyi polgármester megismételte, hogy miniszterelnök-jelöltként új kultúrát szeretne képviselni a politikában, amit szerinte a pártok többsége örömmel vesz majd. Ami a programalkotást illeti, már egy jelentős részén túl is vannak, 60-100 oldalas szakértői anyagok készültek, amelyek rendelkezésére állnak az összefogott ellenzéknek. Van továbbá egy Közös Alap nevű hatpárti ellenzéki közös program is – tette hozzá Márki-Zay Péter – „amelyen lehet, hogy kisebb módosításokra szorulhat, különösen annak fényében, hogy Orbán Viktor milyen állapotban fogja – reményeik szerint – az ellenzékre hagyni az országot jövő áprilisban”. De azt biztosra veszi, hogy a korábbi vitákban kiforrott közös álláspont fog majd megjelenni a közös programban.

Márki-Zay Péter „rendkívül kedves figyelmességnek” nevezte a Fidesz részéről, hogy aggódnak az időbeosztása és a leterheltsége miatt, miután a kormánypárt hódmezővásárhelyi szervezete azt kérte tőle, hogy mondjon le a polgármesteri tisztségéről, és adja át a város vezetését ideiglenesen – az általa utódként megnevezett – Szabó János alpolgármesternek, és írjanak ki időközi polgármester-választást 2022 áprilisára. „Magam is próbálok visszaemlékezni, hogy Lázár János hogyan tudta egyszerre ellátni annak idején az államtitkárságot, illetve a frakcióvezetői feladatát az országgyűlési képviselőséggel és a polgármesterséggel együtt” – jegyezte meg. Hangsúlyozta továbbá, hogy az elmúlt három és fél évben

Hódmezővásárhely sikeresen megerősödött annyira, hogy a nagypolitikai kampánya nem fog hátrányosan hatni a város dolgaira,

amiben továbbra is részt kíván venni.

A Mindenki Magyarországa Mozgalom vezetője végezetül arra is kitért, hogy míg a következő hetek feladta az ellenzéki egységnek a felépítése lesz, addig a következő félévé a bizonytalan, vagy éppenséggel az eddig csak a Fideszre szavazók meggyőzése lesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×