eur:
397.59
usd:
371.79
bux:
70472.7
2024. június 21. péntek Alajos, Leila
Nyitókép: Pixabay.com

Évértékelő: a számok azt mutatják, szükség volt az iskolaőrökre

Az idei tanévben eddig 331 alkalommal intézkedtek az iskolaőrök. Ebből 86 esetben garázdaság, testi sértés és vagyon elleni bűncselekmények vagy szabálysértések miatt.

2020 szeptemberében kezdték meg munkájukat a közép- és általános iskolákban az iskolaőrök. Az első év számai azt mutatják, hogy szükség volt a bevezetésre, mondta az InfoRádiónak Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Tavaly szeptember 1-jétől egészen mostanáig összesen 331 alkalommal kellett intézkedniük az iskolaőröknek. Ezeknek az intézkedéseknek a legnagyobb része az igazoltatás, felszólítás vagy egészségügyi segítségnyújtás volt, és

86 esetben kellett a kollégáknak bűncselekmény vagy szabálysértés gyanúja miatt intézkedniük

– ismertette a szóvivő.

„Leggyakrabban garázdaság, testi sértés, illetve a vagyon elleni bűncselekmények vagy szabálysértések miatt kellett az elsődleges szükséges intézkedéseket megtennünk az iskolaőröknek.”

Az első félévben 308-szor intézkedtek az iskolaőrök, ezekből 72 esetben bűncselekmény miatt. A második félév kedvező statisztikájához hozzájárult, hogy

sokáig nem volt jelenléti oktatás, az iskolaőrök azonban akkor is dolgoztak.

Az online oktatás idején ugyanis voltak olyan intézmények, ahol – a szakiskolákban például a gyakorlatok miatt – továbbra is szükség volt az iskolaőrökre, illetve akad olyan iskola, ahol ugyan a digitális oktatás miatt diákok nem voltak jelen, de az iskola menetrendje miatt továbbra is igényt tartottak az iskolaőrökre. Emellett át is vezényeltek iskolaőröket mások mellé, úgymond társiskolaőröknek, továbbá az is megesett, hogy azon a területen, ahol az iskolaőr szolgálatot teljesít, a helyi rendőrkapitányság bűnmegelőzési életébe csatlakozott be erre az időszakra – tette hozzá Gál Kristóf.

Jelenleg 519 iskolaőr dolgozik, de folyamatos a toborzás. A mostani állomány kevesebb közép- és általános iskolában lát el szolgálatot, mint a létszámuk, ugyanis vannak közöttük tartalékosok, akiket betegség esetén vezényelnek egy adott iskolába, és van több olyan intézmény is, ahol váltásban dolgoznak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kórházi adósságrendezés: a beszállítók szerint ez csak vízcseppnyi segítség

Kórházi adósságrendezés: a beszállítók szerint ez csak vízcseppnyi segítség

Megjelent a jogszabály, újabb 41 milliárd forintot kapnak a kórházak adósságrendezésre. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatai szerint azonban még így is ugyanennyi adósságuk marad az intézményeknek, és havonta további 12-13 milliárd forinttal emelkedik. Az Orvostechnikai Szövetség érteni véli a Pénzügyminisztérium álláspontját. A Magyar Kórházszövetség a költségvetésbe írt garanciákat szeretne.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.21. péntek, 18:00
Ferencz Orsolya
űrkutatásért felelős miniszteri biztos
Most érdemes aranyba fektetni?

Most érdemes aranyba fektetni?

Az elmúlt hetekben kockázatvállalóbbak lettek a befektetők, így az alapvetően biztonságos menedéknek számító nemesfémek nyomás alá kerültek. Az esést követően azonban már látszik a fordulat a nemesfémpiacon: a tőzsdei hangulat romlásával, valamint a gazdasági és politikai bizonytalanságok felerősödésével pedig újra az arany és az ezüst felé fordulhatnak a befektetők. Éppen ezért megnéztük, hogy mit mutatnak most a grafikonok a két nemesfém esetében, valamint azzal a kérdéssel is foglalkoztunk, hogy érdemes lehet-e beszállni a mostani szinteken az aranyba és az ezüstbe.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×