eur:
387.68
usd:
357.02
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. október 22-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Gulyás Gergely: jogos az igény, hogy megtudjuk, védett-e az orvos vagy a pedagógus

Megfontolásra érdemesnek tartotta az Infostart felvetését a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón.

Az Infostart azt is kérdezte Gulyás Gergelytől a csütörtöki Kormányinfón, hogy ha valaki egészségügyi szolgáltatást vesz igénybe, van-e joga, lehetősége megtudni, be van-e az orvos, asszisztens oltva. A felvetés azért is aktuális, mert a rendelőkben, vizsgálatokon sokszor szoros kontaktus van az orvos és a páciens között.

"Miután ez egészségügyi személyes adat, ezért nem, de a kérdésben említett szempont jogosságát értem" – mondta a miniszter, és emlékeztetett, hogy az egészségügy lett volna az egyetlen terület, ahol jogszabály-módosítás nélkül is kötelezővé tehették volna az oltást, de nem tették, mert az egészségügyben dolgozók nagy többsége, több mint 90 százaléka beoltatta magát így is.

"Ezért aki az egészségügyben dolgozik, jó eséllyel védett, mert aki nem oltatta be magát, az is vélhetően megfertőződött, és így szerzett időleges védettséget. De elviekben lehet olyan egészségügyi dolgozó, aki nincs beoltva, és az adatvédelmi szabályok védik ezt az adatot. A kormány nem zárkózik el attól, hogy megtárgyalja ezt a kérdés, és azt mondja, hogy vannak olyan területek az egészségügyben vagy akár az oktatásban, ahol joga van ezt például a szülőnek tudni.

A felvetés egy értelmes felvetés"

– mondta Gulyás Gergely.

Az is kérdeztük, hogy a szülőnek van-e joga megtudni, hogy a gyerekével foglalkozó pedagógusok a bölcsődében, óvodában, iskolában be vannak-e oltva, különös tekintettel arra, hogy a gyerekek oltására egyelőre nincs lehetőség, és náluk a maszkviselés, távolságtartás nem megoldható.

Gulyás Gergely azt válaszolta, ugyanez érvényes erre, mint az egészségügyre.

"Ennek lenne értelme, de meg kell vizsgálni a személyiségi jogi vonatkozásait"

– tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Mennyire lehet elhinni, hogy Magyarország fejlettségben leelőzte Szlovákiát?

Mennyire lehet elhinni, hogy Magyarország fejlettségben leelőzte Szlovákiát?

Szlovákia a 2000-es évek növekedési szupersztárja volt Európában, fejlettségben sikerült megelőznie Magyarországot is. A sikersztorit csúfos kudarc követte: az éllovasból 2010-es évek második felére sereghajtó lett, a legfontosabb fejlettségi mutató szerint Szlovákia leszakadóban van az EU-átlaghoz és még a régiónkhoz képest is, mi is ekkor előztük vissza őket. Mindebből arra következtethetnénk, hogy az ország kilátásai rosszak, a valóságban viszont fogalmunk sincs arról, hogy Szlovákia mennyire fejlett: a statisztikai hivatal által közölt adatok ugyanis egész biztosan nem fedik a valóságot. A többi mutató nem támasztja alá a leszakadást, de ez csak sovány vigasz a szlovákok számára, mivel gazdasági fejlődésük megtorpanása minden szemszögből nézve látványos – és a jövő sem túl fényes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×