INFORÁDIÓ
2021. július 31. szombat
Oszkár

árvíz

országos vízügyi főigazgatóság

siklós gabriella

duna

Az áradó Duna Mohácsnál 2013. június 12-én. A városban 960 centiméteres a Duna vízszintje, a tetőzést június 13-án, 965 centiméteren várják.

Hatékonyabb lesz a Duna vízgyűjtő területén az árvízi védekezés

InfoRádió

Az InfoRádió Siklós Gabriellát, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivőjét kérdezte a részletekről.

A vízügyi szakemberek mintegy három évnyi munkáját felölelő, a napokban zárult DAREFFORT (Danube River Basin Enhanced Flood Forecasting Cooperation) projekt nemcsak a hidrológiai és meteorológiai adatok nemzetközi megosztását valós időben lehetővé tevő rendszer alapjait rakta le, hanem számos kutatási tanulmánnyal és e-learning oktatócsomaggal támogatja annak gyors bevezetését is – ismertette Siklós Gabriella az InfoRádióban.

A hangsúly tehát azon van, hogy a Duna-menti tagországok a valós idejű adatokat meg tudják egymással osztani, ami az árvízi védekezés egyik legfőbb alapja – tette hozzá az OVF szóvivője. Vagyis, ha érkezik egy nagyon komoly dunai árvíz, az új rendszer által a magyar vízügy, az előrejezések alapján,

már 6-7 nappal hamarabb el tud kezdeni készülni

– mutatott rá a szakember. Kiemelte: árvízi helyzetben akár már „a 24 órányi időeltolódás is hihetetlen fontossággal bír, és most ennek az alapjait fektette le a DAREFFORT-projekt.”

Siklós Gabriella végül arra is kitért, a rendszerben momentán tizenkét ország van jelen, de a közös munka miatt fontos lenne, hogy a két alvízi ország, Bosznia-Hercegovina és Macedónia is csatlakozzanak, és ott is létesüljenek mérőállomások.

Nyitókép: MTI/Ujvári Sándor

Kapcsolódó hang

Hatékonyabb lehet a Duna vízgyűjtő területén az árvízi védekezés
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018