eur:
380.67
usd:
349.5
bux:
57878.43
2023. december 1. péntek Elza
Egy kémény füstje a szmogos Budapesten 2017. január 24-én. A fővárosban 2017. január 22-én elrendelték a szmogriadó riasztási fokozatát, 23-án kis mértékben javult a levegő minősége, de a riasztási fokozatot fenntartják. A magas szállópor-koncentráció miatt elrendelt közlekedési korlátozás is érvényben van. Reggel 6-tól 22 óráig Budapest közigazgatási területén tilos azzal a gépjárművel közlekedni, amelynek forgalmi engedélyében a környezetvédelmi osztályt jelölő kód: 0, 1, 2, 3 vagy 4, valamint amelynek a forgalmi engedélyében nincs környezetvédelmi osztályt jelölő kód.
Nyitókép: MTI Fotó: Mohai Balázs

Hogy lehet sokkal rosszabb a levegő Budaörsön, mint a Széna téren?

A budaörsi Ne Fűts Hulladékkal csoport mérései is rámutatnak, hogy a helytelen fűtés miatt a kisvárosokban, falvakban gyakran rosszabb a helyzet, mint akár a nagyvárosok legforgalmasabb csomópontjaiban az egészségre óriási veszélyt jelentő szálló por szempontjából.

A Ne Fűts Hulladékkal! csoport és Budaörs Város Önkormányzata a további légszennyezések elkerülése érdekében felvilágosító kampányba kezdett. Ennek részeként az önkormányzat decemberben egy hónapon keresztül éjjel-nappal hívható zöldszámot indított. Várady Zsolt, a csoport egyik alapítója az RTL Klub Híradójában is beszámolt az eredményeikről – írja a budaorsiinfo.hu.

Várady Zsolt az RTL klubnak adott interjújában elmondta, hogy tavaly ősszel szállópor mérő hálózatot építettek ki Budaörsön, és a téli méréseik alapján az esti és az éjszakai órákban a legmagasabb a szálló por szintje a budaörsi levegőben.

Az RTL megnézte, hogy milyen volt ugyanekkor két forgalmas budapesti csomóponton a levegő minősége. Az adatokból az látszódott, hogy a Széna téren egész nap alacsonyabb a szálló por szintje, az Erzsébet téren pedig csak a déli órákban magasabb, mint az agglomerációban.

A szálló por szintje Budaörsön, valamint a budapesti Erzsébet téren és Széna téren – Forrás: budaorsiinfo.hu
A szálló por szintje Budaörsön, valamint a budapesti Erzsébet téren és Széna téren – Forrás: budaorsiinfo.hu

A rossz fűtésből adódó légszennyezettség Budaörsön komoly problémát jelent. Ezért is alakult meg a városban a Ne fűts hulladékkal mozgalom 2019 januárjában, amely igyekszik felvenni a harcot ezzel a jelenséggel szemben.

2020 márciusában petíciót is indítottak hatékonyabb hatósági intézkedés előmozdításáért és ősszel egy budaörsi bölcsődében és három óvodában szállópormérő műszereket helyeztek ki, melyek adatai weboldalukon folyamatosan nyomon követhetőek.

A rossz fűtés problémáját sokan hajlamosak a szegénységgel összekapcsolni, pedig ez egyáltalán nincsen így. A Levegő Munkacsoport erre vonatkozó kutatása kimutatta, hogy

a fűtési légszennyezés több mint 70 százalékának nem a szegénység az oka, hanem az ismerethiány, a felelőtlenség, a nemtörődömség.

A leggyakoribb ok, ha valaki nem megfelelő módon, elavult vagy rosszul beállított berendezésekkel fűt. Elsősorban a festékkel, lakkal, favédő szerekkel kezelt fák, bútorok, korhadt OSB-lapok és a különböző hulladékok égetése okoz gondot, de az is óriási füsthöz vezet, ha vizes fával fűtünk, rossz technikát alkalmazunk, vagy korszerűtlen kályhával tüzelünk.

A tartósan rossz levegő belégzése rákot, szívinfarktust, agyvérzést, a magzatok genetikai károsodását, impotenciát és számos más betegségeket okozhat, és akár tíz évvel is megrövidítheti az életünket.

Magyarország megsérti a környezeti levegő minőségével kapcsolatos uniós jogi szabályokat, mondta ki az uniós bíróság februárban, pedig több mint 13 ezren halnak meg a rossz levegő miatt évente.

Az ország nem teljesítette egyrészt az annak biztosítására vonatkozó kötelezettségét, hogy a PM10 részecskékre vonatkozó napi határértéket a teljes területén tiszteletben tartsák, másrészt az annak biztosítására irányuló kötelezettséget, hogy e határértékek túllépésének időtartama a lehető legrövidebb legyen – áll az ítéletben.

Az önkormányzatnak nincs közvetlen lehetősége fellépni a levegőt szennyezőkkel szemben. Ha valaki nem hagy fel a lakókörnyezete életét megkeserítő légszennyező fűtési tevékenységgel, azzal szemben csak a környezetvédelmi hatóság – a járási hivatal – szabhat ki bírságot.

Címlapról ajánljuk
Fradi-siker: a 98. percben jött el a legszebb pillanat

Fradi-siker: a 98. percben jött el a legszebb pillanat

A Ferencváros 0-1-ről fordított a Csukaricski ellen az Európa Konferencia-ligában, Zachariassen egyenlített, majd Pesics a 98. percben óriási gólt rúgott. A Fradinak az utolsó fordulóban elég a döntetlen a továbbjutáshoz.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.01. péntek, 18:00
Turi Attila
a Magyar Művészeti Akadémia elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×