eur:
379.7
usd:
351.92
bux:
58447.63
2023. december 6. szerda Miklós
Neumann-Mészáros Melinda székesfehérvári háziorvos oltáshoz készíti elő az AstraZeneca koronavírus elleni vakcináját Esze Tamás utcai rendelőjében 2021. március 17-én.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Dupla terhelés alatt a háziorvosi praxisok

A koronavírus elleni oltások beadása mellett az újonnan diagnosztizált betegeket is el kell látniuk a háziorvosoknak. Ez rendkívül nehéz, de megoldható – fogalmazott az InfoRádiónak az országos háziorvosi kollegiális vezető, arra is kitérve, hogy a hétvégi oltási tevékenységért honoráriumban részesülnek a praxisok. Békássy Szabolcs azt is tudatta, hogy már több mint 37 ezer doboz favipiravir hatóanyag-tartalmú készítményt írtak fel a betegeknek.

A magyar háziorvosok a Magyarországon beadott mintegy 1,7 millió vakcina mindegyikében, közvetlenül, vagy közvetett módon, az oltópontokra történő irányítás által, részt vettek. Ez komoly eredményként értékelhető, és nem véletlen, hogy már Nyugat-Európában is felfigyeltek a hazai praxisok tevékenységére, vizsgálva azt, hogy miként lehetne bevonni az adott országokban is háziorvosokat az oltási programok felgyorsítása érdekében – fogalmazott az InfoRádióban Békássy Szabolcs, arra is emlékeztetve, hogy felpörgetett oltási program mellett a koronavírus harmadik hullámában frissen diagnosztizált fertőzöttek ellátásával kapcsolatos teendők is nyomják a praxisok vállát.

Meglátása szerint az oltási tevékenység, valamint a gyógyító munka összehangolása rendkívül nehéz, de megoldható folyamat, amely során a praxisok maguk dönthetnek, hogy az oltásokat a rendelési idő egy részében, de elkülönített módon kezelik, vagy a rendelési időn túli tevékenység keretén belül szervezik. Az oltásokra a hét végén is sort keríthetnek a praxisok, ami után – egy kormányrendelet értelmében – 80 ezer forintos honoráriumban részesülnek.

Békássy Szabolcs nagy reményekkel van az új indai és kínai vakcinákkal szemben, mert mint fogalmazott, a harmadik hullám teremtette drámai helyzetből az egyetlen kiutat a vakcinálás minél szélesebb körbe történő kiterjesztésében látják a gyakoroló szakember. Vagyis, bízva a gyógyszerészeti hatóságok vizsgálatában, várva várják, hogy a jelenleginél is több oltóanyag álljon rendelkezésre, mert az átoltottság növelésével az új esetek száma lecsökken, némi lélegzethez juttatja a háziorvosokat is.

A védekezés fontos elemként említette továbbá a háziorvosok által is már felírható favipiravir hatóanyag-tartalmú készítményeket, miután ezek egyértelműen hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az otthonukban ápolt koronavírusos betegek lehetőség szerint ne kerüljenek kórházba, nagyban csökkentik ugyanis a súlyos szövődmények kialakulását. Azzal együtt is, hogy csak egy szűk kör számára írhatók fel, mert bizonyos társbetegségek fennállása esetén nem adható a készítmény, plusz a beteg beleegyezését is igényli a használata – tette hozzá az országos háziorvosi kollegiális vezető.

A favipiravir hatóanyag-tartalmú készítményből a háziorvosok – annak alkalmazásának bevezetése óta, mintegy két és fél hét alatt – több mint 37 ezer dobozzal írtak már föl a betegeik részére, ami ugyancsak azt mutatja, hogy mekkora terhelés alatt vannak a praxisok, amelyekben egyre fokozódó a betegforgalom.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az utolsó tizenegyes – Markus Söder elmondta, mi kell ahhoz, hogy valakiből jó kancellár legyen

Az utolsó tizenegyes – Markus Söder elmondta, mi kell ahhoz, hogy valakiből jó kancellár legyen

Sajátos hasonlattal élt a német konzervatív pártszövetség, a CDU/CSU kisebbik pártjának vezetője, amikor a jövőbeni kancellárjelölt általa fontosnak tartott tulajdonságairól kérdezték. A CSU elnök, egyben bajor miniszterelnök Markus Söder szerint az lenne alkalmas Olaf Scholz kancellár leváltására, aki kész és képes az utolsó, mindent eldöntő tizenegyes értékesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.07. csütörtök, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×