INFORÁDIÓ
2021. április 10. szombat
Zsolt

koronavírus

járvány

kormánydöntés

Kutyát sétáltat egy nő Budapesten, a Kossuth téren 2020. november 12-én, késő este. A koronavírus-járvány második hulláma miatt november 11. óta este 8 és hajnali 5 óra között kijárási tilalom van érvényben Magyarországon. Kutyát a tilalom ideje alatt is lehet sétáltatni a lakóhely 500 méteres körzetében.

Eldől a következő heteink sorsa – ezt lehet tudni a kormányülés előtt

Infostart

Március 17-én, a szerdai kormányülésen várható döntés a 22-éig bevezetett korlátozások jövőjéről, a járvány elleni védekezés további mikéntjéről. Sok jóra azonban az adatok szerint jelenleg nem lehet számítani.

Bár Orbán Viktor miniszterelnök február elején még március 1-jei és húsvéti határnapokról beszélt a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások lehetséges oldásával kapcsolatban, a brit vírusmutáció megjelenése nyomán február 25-én Gulyás Gergely a Kormányinfón már azt mondta, hogy a következő két hét nehéz lesz, és március 15-ig biztosan nem enyhítenek semmit az akkor érvényben lévő korlátozásokon. Március 4-én pedig egy, az operatív törzs ülésezése miatt rövidke Kormányinfón arról a döntésről számolt be, hogy március 8–22. között további lezárásokat vezetnek be (üzletzárak, mindenhol kötelező a maszkviselés), és távoktatásra állnak át az általános iskolákban is (ez április 7-ig, a tavaszi szünet végéig így lesz).

Akkor elhangzott, hogy az intézkedéseket a március 17-i kormányülésen vizsgálják felül és döntenek a járvány további kezeléséről.

Az enyhítési remények azonban időközben szertefoszlottak, és könnyen lehet, hogy nem csak két nehéz hétről van szó, ahogy arról Orbán Viktor is beszélt a korlátozások aláírásakor.

A szigorítások bejelentésekor a kormány felvetette, hogy a nyitás március 22-én indulhat el, ütemezetten. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora ekkor úgy vélte, hogy május közepén már "lényegesen jobb lesz a helyzet", és lehetőség lesz a szigorítások lépcsőzetes csökkentésére. Azt a múlt heti hivatalos közlések is nyilvánvalóvá tették, hogy a jelenlegi átoltottságnak még nincs hatása a járvány terjedésére.

Mostanra a szakértői megnyilatkozásokból eltűnt a nyitásról való beszéd, ehelyett a korlátozások betartása és a felelős viselkedésre való figyelmeztetés került előtérbe. Orbán Viktor vasárnap reggel kijelentette, jelenleg még nem lehet megmondani, mikor lehet újranyitni. "Ha valaki meg tudja mondani, mikor lehet újranyitni, attól kérjük el tőle a heti lottószámokat is" – illusztrálta a helyzetet.

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi főosztályának vezetője egy szombati interjújában előrevetítette, hogy akár régiós, megyékre vonatkozó döntések is születhetnek. Ennek kapcsán megszólalt Karácsony Gergely főpolgármester, valamint itt olvasható egy cikk a legrosszabb helyzetű megyékről.

Müller Cecília az operatív törzs március 16-i tájékoztatóján kijelentette, hogy a helyzet továbbra is nagyon rossz és a szennyvízadatokból az látszik, hogy a fertőzöttségi adatok még hetekig emelkedni fognak.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szerint egyelőre nem lehet látni, mikor lesz a tetőzés, míg Zacher Gábor megpróbált saccolni és úgy vélte, március 24-én lehetnek a legmagasabbak a járványadatok.

A járványadatokban még nem látszanak a március 8-i lezárások eredményei, erre az 5-7 napos lappangási idő, valamint a tesztek eredményének megszületését figyelembe véve legkorábban a szerdai kormányülés időpontjában lehet információja a döntéshozóknak. A számok meredeken emelkednek, ezt tanúsítják az alábbi grafikonok is.

Az új regisztrált fertőzöttek napi száma és a hétnapos mozgóátlag (Forrás: Worldometers)
Az új regisztrált fertőzöttek napi száma és a hétnapos mozgóátlag (Forrás: Worldometers)
Az elhunytak napi száma és a hétnapos mozgóátlag (Forrás: Worldometers)
Az elhunytak napi száma és a hétnapos mozgóátlag (Forrás: Worldometers)

A szakértők a kórházak telítődésére számítanak, a nagy számú súlyos állapotú beérkező a betegellátásban is fennakadásokat okozhat. Zacher Gábor is arról beszélt kedden, hogy egyre nagyobb teher van az egészségügyön, és vannak olyan kórházak, ahol már az utolsó ágyakat foglalják el az új betegek.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán
A címlapról ajánljuk

Nagy tűz volt Budapesten

Teljes terjedelmében égett egy földszinti lakás egy Dob utcai társasházban, Budapest VII. kerületében....
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018