eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: M1 Ma reggel

Víruskutató: hosszú távon van kockázata az ismétlő oltások kitolásának

Rusvai Miklós az átoltottsághoz szükséges védett emberek számáról is beszélt.

A korábban tapasztaltakhoz képest fiatalabb korosztályt érint a harmadik hullám, de ez nem meglepő annak fényében, hogy tudjuk, egyrészt az idősek már megkapták a védőoltásokat, másrészt a már Magyarországon is domináns brit vírusvariáns, valamint a dél-afrikai mutáció fertőzőképessége erősebb – magyarázta Rusvai Miklós az M1 vasárnap reggeli műsorában. A víruskutató szerint annak, hogy változtattak az oltási stratégián és a két vakcinálás közti időt a Pfizer és az AstraZeneca oltásnál kitolták a maximális időre, hogy minél többen kaphassák meg az első dózist, van némi kockázata. Amellett ugyanis, hogy 80 százalékos hatékonysággal védenek így az oltások a betegség és a halálozás ellen, mivel a fertőződést nem védi ki,

a mutációk esetleg gyorsabban és nagyobb számban jöhetnek létre, vagyis úgynevezett menekülő mutációk keletkezhetnek a részlegesen védett népességben.

Ez Rusvai Miklós szerint hosszú távú kockázat, aminél most fontosabb a rövid távú kockázatok kivédése, vagyis az első oltások.

A szakember megjegyezte: a fertőzés támottevő terjedését az átimmunizáltság állíthatná meg, ez közel hétmillió embert jelent, akik egy része azért védett, mert átesett már a betegségen (mintegy 1-1,5 millió ember közé tehető a számuk, hiszen közel 400 ezer ember bizonyítottan fertőzött volt, de ennél jóval több a tünetmentesen átesettek száma), másik része pedig azért, mert kapott oltást (hétvégén a számuk 1 millióra nő).

A vírusmutánsok elleni vakcinák kifejlesztése gyors lehet, és Rusvai Miklós reméli, hogy az új vakcinák még gyorsabb előállítását ezúttal majd már nem fogadja fanyalgás, hiszen a vakcinaelőállítás egyre fejlődik, ebben a járvány nagy előrelépést hozott.

Arra a kérdésre, hogy védhet-e az egyik mutáció ellen előállított oltás véd-e a többi ellen is, a víruskutató úgy válaszolt: ez mindig nyitott kérdés. Megjegyezte, úgy tudni, a dél-afriakai vírusvariáns elleni vakcina véd a korábbi változatok ellen is, valamint a jelenlegi vakcinák is bár picit csökkent hatásfokkal, de védenek a dél-afrikai és brit mutáns ellen is.

Európai engedélyezés előtt áll a Janssen oltása, amely csak egy adagos, nem kell ismétlő oltást beadni belőle - ez egy kis - de természetesen fontos - előrelépést jelent majd, hiszen a többi oltásból az első is már nagyon magas hatásfokkal véd.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×