eur:
395.81
usd:
372.43
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
A Pfizer-BioNtech koronavírus elleni vakcinái fecskendőkben előkészítve az oltáshoz a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház egyik oltópontján 2021. március 7-én.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Vasárnap is oltanak a leállított AstraZeneca-kampányban

Az országos oltókampány további moduljai is folytatódnak, igaz, volt, ahol meglepő jelenséget tapasztaltak a résztvevők.

Folyamatosan zajlik az oltás Magyarországon, vasárnap reggel már 981 401 volt a beoltottak száma, közülük 307 573 fő már a második oltását is megkapta.

A szombati nap bombahíre volt, hogy bár technikai hibák (rossz adatokkal kiment oltásbehívó SMS-ek) miatt a 74 ezer 60 év alatti krónikus beteget érintő AstraZencás oltókampányt pénteken leállították, aki megjelenik szombaton az oltópontokon, az megkapja a vakcinát.

Ez, úgy tűnik, vasárnap is így van: a hvg.hu egy olvasója a Dél-pesti Centrumkórházban jelent meg, és be is oltották - igaz, alig voltak oltásra várók rajta kívül. Az ATV viszont arról számolt be, hogy az Idegtudományi Intézetnél és a Honvédkórháznál is hosszú sorokban állnak az oltásra várók. Ráadásul úgy értesültek, hogy más oltópontokról küldenek olyanokat az Idegtudományi Intézethez, akik ugyan nem kaptak SMS-t, de szeretnék megkapni az oltást. A 444.hu azt írta, a Szent Imrében is sokakat beoltottak. Olyanok is érkeztek, akik nem kaptak csütörtökön SMS-t, de a portál videója szerint már a kapuban szóltak, hogy csak az értesítetteket oltják be, a többieknek várniuk kell a sorukra.

A Koronavírus Sajtóközpont szombaton az AstraZeneca-oltásokkal kapcsolatban azt közölte: az oltóanyag az oltópontokon van, így aki kérte, azt beoltották. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kossuth rádióban arról beszélt, kisebb zavarok egy ekkora logisztikai akciónál lehetnek. Az adathibák kijavítására delegálták a 1818-as telefonszámot, de az vasárnap cikkünk írásakor már

órák óta elérhetetlen volt,

csak azt mondta be, hogy „Tájékoztatjuk, hogy jelenleg minden ügyintézőnk foglalt. Kérjük, ismételje meg hívását később”, majd bontotta a vonalat.

A napokban közel 400 ezer regisztrált idős oltását végzik a háziorvosoknál a Sinopharm és a Moderna oltóanyagokkal és a kórházi oltópontokon a Pfizer-vakcinával. A folyamat felgyorsításához a kormányzat számos fórumon kérte a beleegyező nyilatkozat előzetes kitöltését, ezt letölthetővé is tették (például innen). Az Index egyik olvasója időközben arról számolt be, hogy bár ő kitöltött papírral érkezett, azt nem fogadták el, hanem kapott egy másikat, ugyanazzal a kérdéssorral, ám rajta néhány orvosi megjegyzéssel és a beadandó vakcina nevével.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 05:00
×
×
×
×