eur:
400.89
usd:
371.69
bux:
92300.8
2025. március 27. csütörtök Hajnalka

Idén legalább karácsonykor kerüljük el az élelmiszer-pazarlást!

Csak úgy szüntethetjük meg hatékonyan az élelmiszer-pazarlást, ha egész hozzáállásunkat megváltoztatjuk a témával kapcsolatban.

Nyolcvannyolc millió tonna élelmiszert dobunk a szemetesbe Európában évente: a mennyiség feléért az uniós háztartások a felelősek. Ünnep idején még nagyobb problémát jelent ez, mint év közben, pláne akkor, ha végül nem nagycsalád üli körbe az asztalt, de a hatalmas adagok mégis elkészülnek.

Pierre Condamine, a Zero Waste Europe hulladékpolitikai szakértője szerint azzal tudjuk elkerülni, hogy sok étel a kukában végezze, ha már az első lépésben másképp gondolunk az élelmiszerre, mint eddig.

"Az első lépés az, hogy megelőző hozzáállással kezdünk főzni" - nyilatkozta a szakember a Euronews cikkében. Ez azt jelenti, hogy mielőtt nekilátnánk a főzésnek, átgondoljuk, hány adagra lesz szükségünk, a receptben leírt mennyiségeken pedig ennek megfelelően változtatunk. Ha ennek ellenére mégis marad valamennyi fölösleges ételünk, az idei évben még fontosabb, hogy azt

megosszuk, ne pedig kidobjuk az ennivalót.

Megkínálhatjuk vele szomszédunkat, vagy kereshetünk egy olyan platformot, amelyen idegeneknek juttathatjuk el a fölösleges ételt.

"Az élelmiszer-spórolás nem individualista dolog: a közösségről is szól az egyénen túl" - vélekedik Condamine.

Az egyes országok élelmiszerpazarlása egyébként változatos képet mutat: van, ahol az otthonokban keletkezik a legtöbb élelmiszer-hulladék, de van, ahol inkább a gyártás során kerül sok ennivaló a kukába. Ennek oka az egyes országok jogszabályi környezetében keresendő.

Franciaországban például törvényileg tilos a szupermarketeknek kidobnia az élelmiszert, szét kell azt osztaniuk.

Persze a probléma nem csak karácsony idején él: Condamine arra hívja fel a figyelmet, hogy a végső cél egy fenntartható élelmiszerlánc kialakítása, amelyben az élelmiszer el nem pazarlásának kulcsszerepe van. Az unió ambiciózus célt is tűzött ki ezzel kapcsolatban: 2030-ra felével akarják csökkenteni az elpazarolt élelmiszerek mennyiségét.


VIDEÓAJÁNLÓ
Címlapról ajánljuk
Megnyitották a kisebb szlovák-magyar határátkelőket, Szlovákiában aláírásgyűjtés kezdődött

Megnyitották a kisebb szlovák-magyar határátkelőket, Szlovákiában aláírásgyűjtés kezdődött

A szlovák rendőrség tájékoztatása szerint csütörtökre virradó éjjel ezeknél az átkelőknél is fertőtlenítő berendezéseket telepítettek. A száj- és körömfájás megbetegedés terjedésével összefüggésben azonban korlátozott forgalmi rend van érvényben mind a szlovák-magyar, mind pedig a szlovák-cseh határátkelőhelyeken, ami miatt jelentős torlódások fordulhatnak elő.

Nyugdíjkiegészítést fizet a kormány a magas infláció miatt

A szerdai kormányülésen elhangzottakról tájékoztatott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő. A legkisebb településen élők számára külön döntések születtek az ülésen, ezekről külön bejelentéseket tett Gyopáros Alpár kormánybiztos. Sok újságírói kérdés irányult a miniszterelnök március 15-ei beszédére és a jegybanknál zajló vizsgálatra.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.03.27. csütörtök, 18:00
Gacsályi József
az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgató-helyettese
Mire készül a kormány a hazai építőiparban?

Mire készül a kormány a hazai építőiparban?

A szárnyaló évek után úgy tűnik, eljött a szűk évek időszaka a hazai építőipar, a megrendelések, a beruházások és a kivitelezések számára. De mit lehet és mit kell tennie a szektor szereplőinek azért, hogy a nehezebb éveket is sikerrel vegyék, és a következő nagy felívelési szakaszra ne összeesve, hanem megerősödve álljanak a rajtvonalnál? Hogyan lehet növelni a hatékonyságot? Milyen állami szerepvállalásra van szükség? A Portfolio Építőipar 2025 konferencián többek között erről beszéltek az ágazat szakértői.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2025. március 27. 13:32
×
×
×
×