eur:
394.95
usd:
363.53
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József

Két, tesztelésre kijelölt egyetemi hallgató tagadta meg a munkát

Az egészségügyi ellátórendszert jelentősen terheli a járvány, a kórházban kezeltek és a lélegeztetőgépen lévők száma tartósan magas – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján.

A csoportos célzott tesztelés jelenleg is a tervek szerint zajlik. Péntekig keresi fel a több mint ezer mintavételi helyet az oktatási intézményeket. A tapasztalatokról a jövő hét elején számol be az operatív törzs – mondta György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára.

A tesztelési folyamat révén képet kapnak egy-egy szakmacsoport átfertőzöttségi állapotáról, és a tesztelés révén biztonságosan folytatódhat az oktatás. Az elsődleges cél az emberek életének a védelme. A megyei tesztelést irányító kormánymegbízottakat utasította György István, hogy mindenkit, aki jelentkezik, vizsgálják meg.

Az első visszajelzések pozitívak, biztonságérzetet ad a dolgozóknak a tesztelés, és a mintavételt végző egyetemisták is rendben végzik a feladatukat. Az államtitkár cáfolta azokat a híreket, hogy nem kaptak megfelelő egyéni védőfelszerelést és ellátást.

Védőruhában, FFP2-es maszkban, kesztyűben és arcpajzsban végzik a mintavételt,

ezt a ruházatot írta elő a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Élelmet, szállást biztosítanak nekik.

Két, tesztelésre kijelölt egyetemi hallgató tagadta meg a munkát arra hivatkozva, hogy nem megfelelő a védőfelszerelés – tette hozzá György István.

6360 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 192 047 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 115 többségében idős, krónikus beteg – nem volt köztük olyan, akinek ne lett volna más betegsége –, így az elhunytak száma 4229 főre emelkedett. A gyógyultak száma 49 616 főre emelkedett, az aktív fertőzöttek száma 138 202 fő. 7537 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 640-en vannak lélegeztetőgépen – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos.

A kiugró napi fertőzésszámot az okozza, hogy az adatok nem egyenletesen érkeznek be hozzájuk, valamint hogy az igazolt fertőzöttek számában összesítve megjelennek a mentők által, a szűrőbuszokon és a kórházi dolgozók körében gyorsteszteléssel kiszűrtek is. A bölcsődei, óvodai, iskolai és szociális dolgozók körében végzett célzott csoportos tesztelés összesített eredménye jövő hét elején várható.

Az egészségügyi ellátórendszert jelentősen terheli a járvány,

a kórházban kezeltek és a lélegeztetőgépen lévők száma tartósan magas.

A tavaszihoz hasonlóan biztosítják, hogy aki gyógyászati segédeszközt kölcsönözne vagy váltana ki, az orvosi vény nem veszi érvényességét, hanem a veszélyhelyzet megszűnést követő harminc napig még érvényes lesz. Ha olyan gyógyszerre van szüksége valakinek, amelyet csak szakorvosi javaslatra lehet felírni, ezek a javaslatok is meghosszabbodtak a veszélyhelyzet lejárta utáni kilencven napig. A háziorvosnak csak rögzítenie kell a dokumentációban, hogy a lejárt szakorvosi javaslatra írta fel a gyógyszert.

Fontos kockázati tényező a dohányzás, mert károsítja az immunrendszert, a légutakat és a tüdőt, ezért a fertőzés lefolyását súlyosbítják, szövődmények alakulhatnak ki. A súlyos tüneteket mutatók között jóval magasabb a dohányzók aránya. Emellett a füsttel kifújt vírusok másokra is veszélyesek lehetnek – figyelmeztetett Müller Cecília.

Szintén veszélyes a kóros mértékű elhízás, amelyhez gyakran társulnak egyéb súlyos megbetegedések, ezért jobban kitettek az elhízottak koronavírus-fertőzés szövődményeinek.

Fontos a beltéri levegő folyamatos cseréje, mert különben a fertőzés kockázata jelentősen megnő. Rövid idejű, gyors szellőztetést javasol a tisztifőorvos napjában többször is.

A kormány áttekintette az aktuális járványügyi helyzetet, és a célzott tesztelés eredményei alapján dönt majd a további intézkedésekről – mondta Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese.

A teljes határzárat viszont január 31-ig meghosszabbította a kormány. Csak tíz határátkelőn biztosítják a személy- és teherforgalmat. Emellett csütörtöktől mentesülnek a maszkviselési kötelezettség alól az értelmi fogyatékosok.

Az elmúlt 24 órában a maszkviselési szabályok megszegése miatt 664 esetben intézkedtek a rendőrök. A közterületi maszkviselési hiányosság miatt 616 esetben léptek fel, ez 59 százalékos emelkedés. Üzletekben 33 esetben nem viseltek maszkot. Tömegközlekedési eszközön 15 emberrel szemben kellett intézkedni.

A nyitvatartási szabályokat is megszegték, két esetben döntöttek vendéglátóhely ideiglenes bezárása mellett. Eddig összesen 76 bezárásról kellett dönteni. Egy VIII. kerületi fodrászüzletben ketten sem viselték szabályosan a maszkot, ezért hét napra bezárták az üzletet. Az V. kerületben egy bisztróban a pultos telefonált, lehúzta a maszkját, ezért a bírság mellett 30 napra be is zárták a helyet.

Szerdán 259 esetben kellett intézkedni a kijárási tilalom megszegése miatt. Összesen 6503 esetben kellett intézkedni eddig. A tranzitszabályok megszegése miatt 35 rendőri intézkedés történt. 16 852 esetben ellenőriztek hatósági házi karantént, 8517 újat rendeltek el kedden, és összesen 45 750 zárlat van hatályban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 19. 06:51
×
×
×
×