eur:
392.32
usd:
366.08
bux:
66800.83
2024. április 26. péntek Ervin
Hepatitis C szűrés az Art Éra Alapítvány VII. kerületi bázisán 2015. május 8-án. A 2007-ben alakult alapítvány célja a szenvedélybetegek széles körű elérése, fogadása és ellátása, a kábítószerszer-használat és járulékos ártalmainak csökkentése, valamint az addiktológiai problémákkal küzdő személyek segítése információszolgáltatással, életmód-tanácsadással.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

A koronavírustesztek miatt nincs kapacitás a hepatitis C-szűrésekre

Leállt, illetve akadozik a hepatitis C szűrése, mert a laborok a koronavírusra álltak rá, pedig 70 ezer magyar fertőzött lehet, és a kései diagnózis miatt májkárosodás alakulhat ki.

A hepatitis C tünetei szinte észrevétlenek, csak egy-egy eltérő laborvizsgálati érték vagy bizonyos rizikófaktorok, például intravénás kábítószerhasználat, vagy az 1993 előtt kapott vérátömlesztés ébreszthet gyanút az orvosokban.

A májgyulladást okozó vírusfertőzés csak speciális szűrővizsgálattal igazolható, ez azonban a koronavírus-járvány miatt akadozik – mondta az InfoRádiónak Makara Mihály, a Dél-pesti Centrumkórház Szent László Kórház telephely főorvosa, a Májbetegekért Alapítvány kuratóriumi tagja.

„Bizonyos helyeken leállt, elsősorban a börtönökben, az egészségügyi dolgozóknál, az egyéb háziorvosoknál végzett szűrések akadoznak – fogalmazott. Ugyanis a szakemberek és laborok kapacitását is a koronavírus szűrés köti le – magyarázta Makara Mihály, emlékeztetve, hogy a nyár folyamán is a SARS-CoV-2-vel kellett foglalkozniuk. „Sajnos ugyanazok a laborok mutatják ki a Covidot, mint a hepatitis C-vírust is,

a laboros meg törheti fejét, hogy melyik csinálja meg előbb.”

A főorvos szerint évente átlagosan mintegy 2000 hepatitis C-fertőzött kezelését kezdik meg, de ez idén várhatóan 1000 alatt lesz, ami miatt nem lesz teljesíthető a WHO által is előirányzott cél, hogy 2030-ra ne legyen már népegészségügyi probléma a hepatitis. A betegség majdnem minden esetben gyógyítható,

az időben elkezdett terápiával pedig a súlyos, akár visszafordíthatatlan májkárosodással járó szövődmények is megelőzhetők.

„A betegség halad előre, és könnyen lehet, hogy csak a súlyos szövődmények esetén fogjuk észrevenni, magyarán, amikor májrák alakul ki, amikor vérhányás van, hasi víz és sárgaság jelenik meg – intett óva. – És ugyan az előrehaladott állapotban is 90 százalék fölött van a gyógyulás, a vírusmentesség esélye,

de sajnos ilyenkor ottmarad egy tönkrement máj,

és adott esetben nincs más megoldás, mint az átültetés.”

A szűrések a hepatitis C terjedésének visszaszorítása érdekében is fontosak, például az egészségügyben. Becslések szerint egyébként Magyarország mintegy 70 ezren fertőzöttek, ám az érintettek csaknem fele nem is tud róla.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×