eur:
393.16
usd:
367.13
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Dobos Balázs/Greenpeace

Greenpeace-demonstráció a Várban: "csak egyszer futhat neki az emberiség"

Reggel 7 órakor 65 órás demonstrációba kezdtek a Karmelita kolostornál, hogy felhívják a magyar kormány figyelmét is arra, hogy az ökológiai katasztrófa elkerülése érdekében a kibocsátások 65 százalékos csökkentésére van szükség – mondta az InfoRádiónak a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampányának felelőse.

Perger András emlékeztetett, a héten csütörtök–péntek ülésezik az Európai Tanács, amely során az európai uniós klímacélok is terítékre kerülnek. Ezért a Greenpeace Magyarország 65 órás demonstrációval igyekszik felhívni a tárgyalásokon részt vevő Orbán Viktor miniszterelnök figyelmét arra, hogy a tudomány szerint 65 százalékkal kell csökkenteni a kibocsátásokat 2030-ig – „ha komolyan vesszük a klímaválság kérdését”, teljesítve Magyarország azt a feladatot, hogy klímasemlegessé váljon, amit a Párizsi Megállapodás aláírásával vállalt.

A Greenpeace Magyarország úgy látja, hogy

a világ jelenlegi vállalásai nem elégségesek ahhoz, hogy elkerüljük a klímakatasztrófát.

Sőt, mint mondják, már most is klímaválság van, és szembesülünk a következményeivel, amik viszont sokkal súlyosabbá fognak válni, amennyiben a döntéshozók nem lépnek. A jelenlegi vállalásokkal 3–3,5 fokkal, de akár többel is felmelegedhet a Föld hőmérséklete az évszázad végéig – jegyezte meg a szakértő, megismételve, miközben a Párizsi Megállapodásban azon szándékukat nyilvánították ki az országok, hogy másfél Celsiusban szeretnék limitálni a felmelegedést.

Ehhez azonban komoly szigorításokra és gyors cselekvésre lenne szükség 2030-ig, máskülönben a 2050-es klímasemlegességi cél nem lesz tartható–megvalóítható – tette hozzá Perger András.

Az ENSZ környezetvédelmi programjának tavalyi számításai alapján:

évente 7,5 százalékkal kellene csökkenteni a kibocsátását, amiből következik, hogy az uniónak 65 százalékos csökkentésre volna szüksége,

értve úgy, hogy ebből 22–23 százalék már megvan az 1990-es szinthez mérten. Viszont a jelenlegi 40 százalékos cél 2030-ig nem lesz elégséges a klímasemlegességhez – ismételte meg a zöldszervezet klíma- és energiakampányának felelőse.

Perger András az InfoRádiónak nyilatkozva arra is kitért, hogy a Greenpeace kampányában aktivisták mellett számos közéleti személy, tudósok és művészek is részt fognak venni, például Udvaros Dorottya színésznő, vagy Bartholy Judit klímakutató, az Eötvös Lóránt Tudományegyetem meteorológiai tanszék korábbi vezetője.

Udvaros Dorottya színművész a Karmelita kolostor előtti demonstráción. Dobos Balázs/Greenpeace
2020. október 12. Udvaros Dorottya színművész a Karmelita kolostor előtti demonstráción. Dobos Balázs/Greenpeace

A Greenpeace Magyarország szerint a magyar kormánynak érdemes, nem csak a zöldekre, nem feltétlenül csak a tudósokra hallgatnia, hiszen, mint emlékezetes, Áder János köztársasági elnök a két–három hete megrendezésre került ENSZ-közgyűlésen tett közzé nyilatkozatát, miszerint „tudjuk, hogy nagy bajban vagyunk, régóta cselekedni kellene, ismertek a megoldások is, tehát itt az idő, hogy nagyokat lépjünk előre”. Tehát a szervezet azt várja a magyar kormánytól (is), hogy figyelembe vegye azt, hogy

egy olyan vizsga előtt áll az emberiség, aminek egyszer futhat neki, és nem bukhat el rajta.

Éppen ezért a mostani döntéshozó generáción nagy felelősség van, de ez nem kizárólag a magyar miniszterelnökre vonatkozik, hanem az összes többi uniós kormányfőre – emelte ki Perger András.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×