eur:
395.88
usd:
365.04
bux:
65570.85
2024. március 19. kedd Bánk, József
A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 10-én.
Nyitókép: MTI/kormany.hu

Operatív törzs újra: hétfőtől semmi sem helyettesíti a maszkot

Már egymillió esetben ellenőrizték Magyarországon a hatósági házi karantén betartását; a gyermeküket iskolába kísérő szülők a helyszínen megvárhatják a testhőmérséklet-vizsgálatot. A nyári szünet után újra tájékoztatót tartott az operatív törzs.

Az Infostart péntek este értesítést kapott arról, hogy szombat 11.30-kor - több hónap szünet után - újra tájékoztatót tart az operatív törzs, méghozzá online formában. Az újbóli tájékoztatást az indokolhatja, hogy hetek óta több száz új koronavírus-fertőzöttet regisztrálnak Magyarországon.

Lakatos Tibor, az ügyeleti központ vezetője elmondta, az elmúlt hónapokban is folyamatosan figyelték az adatokat és a környező országok intézkedéseit.

Bemutatva a rendőrség munkáját beszámolt arról, hogy a tavaszi tevékenység kiegészült a határőrizeti feladatokkal, mivel az országba csak azokat szabad beengedni, akik a járványügyi feltételeknek megfelelnek. Ellenőrzik továbbá a hatósági házi karanténokat is, 56 ezernél is több esetben volt elektronikus ellenőrzés,

hagyományos módon 1 millió ellenőrzés történt.

Müller Cecília országos tisztifőorvos felidézte, a nyáron nyugvópontra helyeződött a járvány, de nem ért véget, "újra tanúi vagyunk annak, hogy a pandémia az egész világon újabb fertőzötteket eredményez".

Körülbelül ötödik napja az ezret közelíti a napi új, regisztrált esetek száma itthon, ezt kommentálva nyomatékosította, új járványkezelés kell, nem olyan, mint tavasszal.

"Tavasz óta rengeteg ismeretünk lett, rengeteg kutatócsoport vizsgálja a kórokozót és a járvány terjedésével kapcsolatos tudományos ismereteket is" - fejtegette.

Míg tavasszal az idősek voltak érintettek, ősszel a fiatalok; a 20-29 éves korosztály a leginkább érintett a pozitív esetek számát tekintve, náluk enyhe tünetekkel vagy tünetmentesen lezajlik a betegség, de ők is tovább tudják adni a vírust a magas kockázati csoportba tartozóknak - figyelmeztetett Müller Cecília.

"A védekezés célja, hogy tudjuk élni a mindennapi életünket, de azt biztonságosan tegyük"

- tette hozzá.

A szombat reggel óta ismert friss adatok közül külön kiemelte, hogy már majdnem 12 ezer fő aktív fertőzött van, a legfiatalabb új elhunyt 55 éves volt.

Mint elmondta, a pozitív esetek közül a fiataloknál jellemzően nem szükséges kórházi ápolás, ezzel magyarázható, hogy csak kevesebb mint 400-an vannak kórházban.

Az új szabályokról szólva elmondta, azok szeptember 21-én, hétfőn lépnek érvénybe:

  • maszkviselés: már nem csak a közlekedésben és boltban kötelező, hanem a közönség előtt nyitva lévő zárt helyeken is (színház, mozi, plázák)
  • már nem számít maszknak a sál, csak az orvosi vagy a textilmaszk, orrot és szájat eltakarva
  • mindig mossunk kezet, ha erre nincs lehetőség, tartsunk magunknál alkoholos kézfertőtlenítőt
  • akinek bármilyen légúti tünete van, ne menjen közösségbe
  • vendéglátó- és szórakozóhelyek nyitvatartása: 23 óra után vége
  • látogatási tilalom az egészségügyi és szociális intézményekben.

Továbbá:

  • októbertől csak testhőmérséklet-méréssel lehet iskolába, óvodába belépni
  • a testhőmérésig a szülők várhatnak a helyszínen, ha probléma van, hazavihetik a gyerekeiket
  • hasznos az influenza elleni védőoltás, hisz a tünetek nagyon hasonlók, mint a Covid-19 esetén, aki tehát tünetes, nagyobb valószínűséggel koronavírusos
  • a védőoltások október második felében állnak majd rendelkezésre, aki oltakozni szeretne, a háziorvosnál "oltakozhat".

Kérdések - válaszok

- Van elég eszköz?

- Szívesen beszélünk erről. Naponta ellenőrizzük a védekezés feltételeinek meglétét. Folyamatosan tájékozódunk, jelentést kérünk. Van egy tervünk, amely arról szól, hogy az ellátott embereket "koncentráljuk". Rendelkezésre áll minden személyi és tárgyi minimumfeltétel. A terv szerint

folyamatosan lépnek be az egyes egészségügyi szolgáltatók, amennyiben megtelik 80 százalékban megtelik a kapacitásuk.

Jelen pillanatban a kapacitásokat még nem merítettük ki.

- Van-e elég, lélegeztetésre alkalmas kórházi ágy?

- Igen. Azok az intézmények vannak kijelölve, ahol az ellátások rendelkezésre állnak.

- Nő a tesztszám, a tesztlaborok megterheltek. Hogy látják ezt? Készül-e elég teszt?

- Valóban megnőtt az igény. A második járványhullám felívelő szakaszában vagyunk. Abszolút nő az elvégzett laboratóriumi vizsgálatok száma. Már tudjuk, milyen módon fogjuk kezelni ezt a kérdést. A több mint 600 ezer elvégzett vizsgálat elenyésző része volt térítésköteles.

- Miért csökkent 10 napra a hatósági házi karantén időtartama?

- Integráltuk a nemzetközi gyakorlatot.

- Van-e megfelelő személyzet a lélegeztetőképek kezelésére?

- Jogszabály határozza meg, hogy ki kezelhet lélegeztetőgépet, milyen paraméterekkel. A gép beüzemelését követően a működtetésében részt vesz az aneszteziológus szakorvos, az asszisztens, az ápoló. Amennyiben probléma van, tartalék gépet kell beüzemelni, ha csak kisebb hiba van, jön a megbízással foglalkoztatott technikus, ő tud segíteni. Az ő aktív jelenléte felesleges, az elérhetősége viszont adott.

- A második hullámban hány egészségügyi dolgozó fertőződött meg?

- Itt jók az adataink. Az első hullámban 20-30 százalék volt a széleskörben ismert adat, a másodikban 5.

- Miért nincs "maradj otthon!" kampány?

- Más most a stratégia, más arcot mutat a helyzet jelenleg. Azt a módszert használjuk, ami az adott helyzethez megfelel. Ahhoz, hogy erőteljes korlátozásra ne legyen szükség, fegyelemre van szükség.

- A maszkszabály megszegőit azonnal megbüntetik? Rendőrök segítik ezt?

- Eddig sem büntettünk azonnal, a figyelmeztetés, a helyszíni bírság is az eszközök közt van. Emlékezhetnek a tavaszi tájékoztatókra, ott elmondtuk, hány embert figyelmeztettünk szabályszegési esetekben.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×