eur:
394.09
usd:
364.86
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Orbán Viktor miniszterelnök a Milorad Dodikkal, a bosznia-hercegovinai háromtagú kollektív államelnökség soros, szerb elnökével közösen tett sajtónyilatkozat közben Budapesten, a Karmelita kolostorban 2019. június 18-án.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor: lesz ez a szám magasabb is

Interjút adott a miniszterelnök az M1 tévécsatornának. Megemlített néhány újabb szigorítási lehetőséget azok közül, amelyek a kormány asztalán vannak, továbbá bejelentette: létrehoznak egy családügyekért felelős tárca nélküli miniszteri pozíciót. Már azt is tudni, mikor merül fel, hogy bezárják az iskolákat.

(Az interjút itt lehet visszanézni.)

"Nem szeretek rossz hír hozója lenni, de lesz ez a szám még magasabb is" - mondta Orbán Viktor a budai Várban, a Karmelita kolostorban lévő dolgozószobájában rögzített interjú kezdetén azzal kapcsolatban, hogy a szombati adat szerint egy nap alatt 916 új koronavírus-fertőzött embert regisztráltak Magyarországon. Hozzátette: a második hullámban másképpen védekezik az ország, emiatt magasabb lesz a fertőzöttek száma, ezért

a halálos áldozatok számát kell alacsonyan tartani. A védekezés sikerét ez fogja meghatározni.

Hozzátette: az első hullámban, sok ember munkájának és szakértelmének köszönhetően, az egészségügy bírta a nyomást, és mostanra, a második hullámra teljes mértékben sikerült felkészíteni a kórházakat és az egészségügyi eszközöket gyártó intézményeket.

Beszélt a miniszterelnök a lezajlott nemzeti konzultációról is, ugyanis ennek eredményei hozzájárulnak ahhoz, hogy nyugodtabb legyen. "Most már tudjuk, hogyan kell védekezni és azt is tudjuk, mit akarnak az emberek. És azt szeretnék, hogy Magyarország működjön, ne bénítsa meg az életünket a járvány".

A konzultáció eredménye azért is releváns, mert bár még nem ilyen helyzetben készült a felmérés, de a családok, a magyarok aggódnak: megismétlődik-e a tavaszi teljes lezárás, mert az számos nehézséget okoz, és kérdéses lenne az is, hogy a megtakarításaikkal kibírják-e.

A koronavírus-járvány ellen

"van olyan haditerv, ami működőképesen tartja Magyarországot".

A virológusok és járványügyi szakemberek is olyan tanácsokat adnak, hogy így tudjuk tartani az országot, működjön a turizmus, a vendéglátás, az oktatás, a kultúra, a sport. Nem minden működik ugyanúgy, de a lehetőségekhez képest megy. De ehhez az kell, hogy mindenki betartsa az alapszabályokat: hordjuk a maszkot, tartsuk a távolságot, ahol kell, vagy például ne látogassuk a kórházakban a hozzátartozóinkat. A szankciók is lehetővé váltak, például

ha valaki egy boltban nem hordja a maszkot, és ez kiderül, akkor ő is és a boltos is büntetést kap.

Mindenkinek tudnia kell, hogy maga és mások érdekében is be kell tartani azt a néhány egyszerű szabályt, amit hoztunk - fejtette ki Orbán Viktor.

Szólt az iskolakezdésről, megismételte a szombat reggeli Facebook-videójában elmondottakat: most nem kell lezárni az iskolákat, a szülők és a gyerekek sem akarják. Más országokhoz képest tavasszal Magyarország sikeresen védekezett, akkor a digitális oktatás volt a megoldás.

"De most, amíg a halálozási számok nem emelkednek - és most úgy tűnik, hogy sikerül megvédeni az időseket" - fel sem merül, hogy bezárjuk az iskolákat.

A döntéseket több szakember álláspontja alapján hozzák meg, de az biztos, hogy minden nap dolgozni kell, hetente többször is meg kell hallgatni őket. Most a rugalmasság és az azonnali döntések meghozatala a legfontosabb - emelte ki a miniszterelnök. "Most még nem tartunk a döntéseknél, most még a döntéseink irányát kell kijelölni - ez pedig az, hogy az országnak működnie kell."

Külön figyelmet kell fordítani arra, hogy milyen a krónikus betegek és az idősek helyzete a járványban - tette hozzá.

Most is vannak szigorítási, újabb intézkedési javaslatok a kormány előtt, például

  • legyen-e 23 óra után zárlat a szórakozóhelyeken? (Nincs döntés.)
  • Milyen módon kényszerítsék ki a maszkviselést? (Egyelőre az ismert szankciókat hozták - büntetés, járműről leszállítás, rendőri jelenlét.)
  • Bemehetnek-e a szülők az iskolába? (Már megtiltották.)
  • Lehet-e látogatni a kórházban fekvőket? (Már megtiltották.)
  • Mérjük-e a gyerekek testhőmérsékletét az iskolába való belépéskor? (Igen, október 1-től ez kötelező lesz és végre is fogják tudni hajtani - jelentette be most a kormányfő.)

"Nem fogunk kockára tenni egyetlen életet sem, de az országnak működnie kell - a kettő együtt szerintem lehetséges" - szögezte le Orbán Viktor. Megismételte: több mint tízezer ágy áll rendelkezésre koronavírus-betegek ellátására, van elég orvos és egészségügyi eszköz is.

A miniszterelnök azt mondta, a munkahely a legfontosabb, munkahelyek megvédésére és teremétésére volt vállalásuk is.

"Egy helyen van komoly baj, a budapesti turizmusban, ami majdnem száz százalékban külföldiekre épült, és ez az üzleti modell nem tartható fenn jövőre sem. A világ turizmusa még 2021-ben sem tér vissza a régi kerékvágásba" - vélekedett a miniszterelnök. "A beruházások és a fejlesztések fel tudják szívni a felszabaduló munkaerőt, vagyis lesz elég munkahely".

A családok életszínvonalára is figyelni kell, ezért

lesz egy családügyekkel foglalkozó tárca nélküli miniszter: Novák Katalin lehetőségeit és hatáskörét megnövelik október 1-jétől

- jelentette be Orbán Viktor.

A fővárosi vállalkozókra is vonatkozott a járulékkedvezmény vagy a katások kedvezménye - mondta a segítséget kérő budapestiek igényeire válaszul, hozzátéve, a fővárosi önkormányzatnak kell elköltenie a a száz milliárdos megtakarításából ötven milliárdot erre a célra.

Felállt egy járványügyi egyeztetési iroda lengyel vezetéssel;

"a V4-es országokkal jó kapcsolat van, velük hasonlóan védekezünk, egyébként őket mindig külön csoportként kezelem más ügyekben is" - mondta arra vonatkozóan, hogy miként tartják a kapcsolatot a védekezés ügyében más országokkal.

"Menni fog ez!

Megvédjük az idősek életét, tudomásul vesszük, hogy egy nagyobb fertőzöttségi mutatóval kell együtt élni, segítünk mindenkinek meggyógyulni" - sorolta Orbán Viktor.

Szóba került az is, hogy egyes országokból, például Németországból többször kritikát kap a magyar védekezés, például legutóbb a határok lezárása kapcsán. A miniszterelnök úgy gondolja, "nagy ország, nagy arc", ott szeretik azt hinni, hogy mindent jobban tudnak, például a demokráciát is. Ezt derűsen kell fogadni - sommázta a kormányfő.

"Mi nem kötelezzük el magunkat a nyitott határok és a vegyes világ, idegen emberekkel való együttélés mellett, mi nem akarjuk ezt itt Közép-Európában. Ezért más a világ Németországban és Magyarországon. Ez hosszú távon így lesz, de legyen is, mert mi keresztény magyar civilizáció akarunk maradni. Örülünk minden idegennek, akit meghallgathatunk, de az ország jellegét meg fogjuk tartani, és az ország gazdája mi maradunk. Nem fogunk migránsbarát politikát folytatni a következő évtizedekben. Lesz tehát különbség, ám ettől még a mi életünk is lehet jó, a gazdaságunk teljesíthet jól".

Nincs olyan lehetőség, amire ne készültünk volna fel

- mondta a koronavírus-járványra visszatérve Orbán Viktor, aki megígérte: nem lesznek hirtelen irányváltások, de a kormányzati haditervet végre kell hajtani, ugyanis az ad garanciát a sikerre. A kulcs a higgadt, nyugodt kormányzati politika - zárta szavait a kormányfő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×