INFORÁDIÓ 
2020. október 21. szerda
Orsolya

kossuth rádió

orbán viktor

koronavírus

Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2018. november 23-án.

Orbán Viktor: nem lesz egy jó hangulatú őszünk

Infostart

A miniszterelnök a járványügyi védekezés közepette bevezetett új szabályokról is beszélt a Kossuth rádiónak adott interjújában péntek reggel. A kormányfő szerint Magyarország a 25 legjobban védekező ország egyike.

Péntek reggel ismét terjedelmesebb interjút adott a Kossuth rádiónak Orbán Viktor miniszterelnök, aki a Korányi kórházból érkezett a beszélgetésre. A teljes interjút itt lehet meghallgatni.

"Kötésig állunk az új hullámban, már szinte szügyig, a régi praktikákat kell elővenni. A baloldali sajtóban elterjedt, hogy nincs elég ágykapacitás és lélegeztetőgép, bementem és megkérdeztem az ügyeletes orvost, hogy mi a helyzet. Van elég eszköz" - mondta a kormányfő.

Megerősítette: ha bármi elfogy, van haditerv arra, hogy mit kell tenni, ha egy kórház betelik, jön a következő kórház, és ha minden elfogy, akkor jön a

"vezénylési terv"

arra, hogy ahogy nőnek az esetszámok és nő az igény az egészségügyi ellátásra, mit kell tenni.

"Tízezer ágyunk van" - fogalmazott Orbán Viktor, aki szerint ma már felkészült az egészségügy, nem kell időt nyerni, mint tavasszal.

Azt nem állítja, hogy minden rendben az egészségügyben, hisz amikor a Korányiban járt, az ügyeletes orvos és a takarító is épp 24 órás szolgálatban volt.

Tavasszal azért mondta a kormány, hogy mindenki maradjon otthon, hogy legyen idő az egészségügyet felkészíteni - tette hozzá.

Az általa ismert nemzetközi elemezések szerint az ország a világ 25 legjobban védekező ország egyike.

Úgy látja, minden döntést a kormánynak kell meghoznia, cserébe a felelősséget is vállalja, de Orbán Viktor "nem a hasára vagy a homlokára üt", hanem meghallgatja az operatörzs javaslatát.

"Nem vagyok Müller Cecília beosztottja,

mert nem állt feje tetejére a világ, de ha valamire azt mondja, hogy nagyon fontos, akkor meg fogom hozni a megfelelő döntést."

A baloldalt arra kéri, ne a szakembereket, hanem őt támadják, a védekezés ugyanis a járványügyi szakembereken múlik. Ebben egyébként szerinte nem a baloldali sajtó a hibás, hanem a baloldali politikusok, de most nem tesz feljelentéseket, mert nem annak van itt az ideje.

"Nem lesz egy jó hangulatú őszünk, nehéz is, ha az embereken ott van a maszk. Erre mindenki készüljön fel, az ősz a védekezésről szól majd" - szögezte le.

A fiatalokat újra kérte, vigyázzanak egymásra és az idősekre is, hiába néznek ki jól, hiába fittek és hiába "nem támadja meg őket a vírus".

Az alsó tagozatosok iskolába engedésével kapcsolatban azt mondta,

"a zsibongóban kell elvégezni a hőmérőzést, odáig jöhetnek a kísérők",

ennek részletszabályait Kásler Miklós minisztériumában dolgozzák ki.

Gazdasági kérdések

Szombaton újra összeül a gazdasági operatív törzs, most a hitelmoratórium ügyéről fognak dönteni - ismert, január 1-ig nem kellett hitelt törleszteni.

"Több javaslatot is megtárgyalt a kormány, de döntést szombaton fogunk hozni" - jelezte.

Hogy milyennek látja a "gazdasági völgyet", arról azt mondta, "amíg nincs vakcina, addig védekezés lesz".

"Amikor legutóbb beszéltem az amerikai elnökkel, azt mondta, októberre, de legkésőbb az év végén lesz vakcina, és ebből Magyarországnak is jut majd, ezt persze csak akkor hisszük el, ha már itt van.

Ha már van vakcina, akkor lesz vége a védekezésnek" - kezdte hosszabb válaszát.

Ha megnézi a számokat, "amelyeket a baloldal tagad", azt látja, ma már többen dolgoznak, mint januárban, az áprilisi mélypontnál már 144 ezerrel többen dolgoznak Magyarországon, így újra munkaerőhiány lesz.

"A turizmus persze speciális ágazat" - jegyezte meg. "2021 nem lesz jobb év, mint a 2020-as. A belföldi turizmus szárnyalni fog, a bejövő turizmus szenvedni. A munkahelyeket akkor tudjuk megvédeni, ha van speciális budapesti program."

Őszödi beszéd

Az őszödi beszéd miatti tiltakozási hullám kezdetének tizennegyedik évfordulójával kapcsolatban elmondta, nem az történt, ami minden magyar ember fejében történik ilyenkor normálisan, hanem kardlapot és lövedéket kaptak a tiltakozók. Hogy miért nem állt akkor a tiltakozás élére, azt mondta,

"az alkotmányon kívüli eszköz lett volna",

"balhé balhé hátán" következett volna, "az ország bekerül egy ördögi körbe".

"Akkor erre azt mondtam, egyszer kell nyerni, de akkor nagyon, és így is történt" - idézte fel Orbán Viktor.

Nyitókép: MTI/Balazs Mohai
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018