eur:
394.04
usd:
364.79
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Igor Matovic, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) nevű jobboldali ellenzéki párt elnöke egy televíziós interjú előtt Pozsonyban 2020. március 1-jén, a szlovák parlamenti választások másnapján. A párt a leadott szavazatok csaknem 25 százalékával végzett az első helyen.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Matovic-portré, zöldkötvények és drogfüggők - hetilapszemle

A Mandiner az új szlovák kormányfőről közöl összeállítást, míg a Figyelő a zöldkötvények jövőbeli kilátásait latolgatja. A HVG a járvány okozta bezártság és az utcai incidensek közötti lehetséges kapcsolatról közölt interjút a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet munkatársával.

A Mandiner az új szlovák kormányfőről közöl összeállítást, Igor Matovic utóbbi időkben a magyarokat érintő nyilatkozatai és tettei okán. A cikk szerzője szerint azt elhamarkodott lenne kijelenteni, hogy a szlovák politikai elit immár nyitott arra, hogy konstruktív alapokra helyezze a többségi társadalom és a magyarok viszonyát. Matovič Trianonnal összefüggésben elmondott beszéde azonban tagadhatatlanul pozitív – az utódállamok viszonylatában különösképpen figyelemreméltó – tendenciákat jelez.

Kérdés persze, mi áll e tendenciák mögött. Kollai István történész korábban arra mutatott rá a lapnak, hogy a magyarellenes hergelés mára kiveszni látszik a szlovák politikából. Ezt viszont nem annyira a magyarok növekvő megbecsültsége, hanem más társadalmi csoportok romló megítélése magyarázza.

A Figyelő a növekvő népszerűségű zöldkötvényekről ír. Ezek a koronavírus-járvány kitörése előtt a globális kötvénypiac leggyorsabban növekvő szegmensét képezték. Ide tavaly 248 milliárd dollárt fektettek be világszerte. Az állomány 45 százaléka Európához köthető. Magyarország hetekkel ezelőtt 1,5 milliárd euró értékben bocsátott ki 15 éves futamidejű kötvényeket. Varga Mihály pénzügyminiszter jelezte: az ebből befolyó források kizárólag olyan beruházásokra használhatóak fel, amelyek összhangban vannak a magyar klímastratégiával.

A HVG a járvány okozta bezártság és az utcai incidensek közötti lehetséges kapcsolatról készített interjút a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet munkatársával. Fazekas Zsolt felhívta a figyelmet az általánosítás elkerülésére.

A Deák téri késelésnél feltételezett gyilkos drogfüggő volt. Róla szólva kifejtette: a súlyosbodó elvonási tünetek sok esetben idéznek elő erőszakos vagy brutális cselekedeteket. Például azért, mert a függők a járvány alatt nehezebben jutottak hozzá az adagjukhoz. Még veszélyesebb tüneteket, viselkedési formákat produkálhatnak, akik kontrollálatlanul szedték be az otthon talált gyógyszereket, s netán még alkoholt is ittak rá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×