eur:
392.93
usd:
366.23
bux:
66814.5
2024. április 26. péntek Ervin

Országszerte sok helyen okozott fennakadásokat a délutáni vihar - a nap hírei

A jövő héten kezdődik a nemzeti konzultációs kérdőívek kézbesítése. Az egészségügyi szolgáltatók rögzítik dolgozóik egyszeri, 500 ezer forintos jutalmának kifizetési kérelmét.

Országszerte sok helyen okozott fennakadásokat a vasárnap délutáni vihar, Budapesten több mint 350 helyre vonultak ki a tűzoltók. A Veszprém megyei Tótvázsonyban meghalt egy nő, akit elsodort egy villámárvíz. Kolozsi Péter, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője elmondta: a nagy mennyiségű csapadék miatt Budapest valamennyi kerületéből kaptak riasztásokat. Emellett a tűzoltóknak a többi között Fejér megyében Bicske és a Váli-völgy térségébe, Komárom-Esztergom megyében Tatabánya, Jász-Nagykun-Szolnok megyében pedig Szolnok környékére kellett kivonulniuk. Hozzátette: a Balatonnál jellemzően kisebb fakidőlések miatt kellett kivonulniuk a tűzoltóknak.

A koronavírus-járvány miatt hirdetett veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvényjavaslatról is szavazhat jövő heti 2 napos ülésén az Országgyűlés. A képviselők hétfőn azonnali kérdéseket tehetnek fel a kormány tagjainak. A parlament kedden vonhatja vissza a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényt és szüntetheti meg a veszélyhelyzetet. Döntés várható az egészségügyi készenlét intézkedéseiről, valamint az idei költségvetés módosításáról is. A képviselők szavaznak még az örökbefogadások könnyítéséről, a különleges gazdasági övezetről és elfogadhatják a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulójára emlékező nyilatkozatot.

A jövő héten kezdődik és a tervek szerint egy hónapig tart a nemzeti konzultációs kérdőívek kézbesítése. A válaszok feladási határideje augusztus 15. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Kossuth rádióban elmondta: a kabinet a konzultáció első kérdésében azért kíváncsi arra, hogy a magyarok mely járványügyi intézkedéseket támogatják a leginkább, mert szakemberek szerint azok a leghatékonyabb lépések, amelyeknek magas a társadalmi támogatottságuk.

Csak akkor lehet folyamatos a járványügyi intézkedések lazítása, ha közben a védekezéshez szükséges eszközök beszerzése is folyamatos - erősítette meg a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter azt írta: a héten 2800 lélegeztetőgép és csaknem 8 millió maszk érkezett Magyarországra. Azt is hangsúlyozta: a tudósok, járványügyi szakemberek továbbra sem tudják pontosan előre jelezni a vírus jövőjét. Szijjártó Péter ezért fontos feladatnak nevezte, hogy a magyar egészségügyi rendszert a legrosszabb forgatókönyvre, így egy esetleges második hullámra is felkészítsék.

Az átláthatóság és a többes juttatások elkerüléséért az egészségügyi szolgáltatók rögzítik dolgozóik egyszeri, 500 ezer forintos jutalmának kifizetési kérelmét - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A tárca szerint a kormány korábbi ígéretének megfelelően július 1-jén bruttó 500 ezer forintos egyszeri juttatást ad a 160 ezer egészségügyi és egészségügyben dolgozónak. Mivel a jutalomra mindenki csak egyszer jogosult, tehát akinek több jogviszonya van, illetve, főállása mellett további jogviszonnyal rendelkezik, a kifizetés számára is csak egyszer történik meg, ezért szükséges rögzíteni dolgozónként az adatokat.

Spanyolország június 21-től korlátozások nélkül fogadja az uniós állampolgárokat - jelentette be a miniszterelnök. Pedro Sánchez elmondta: jövő vasárnap jár le a járvány miatt elrendelt szükségállapot, és ezzel összhangban a határokon feloldják a három hónapja bevezetett szigorításokat, a kötelező kéthetes karantént a beutazókkal szemben. Kivételt képez Portugália, a két ország július elsején nyitja meg határait egymás felé egy nagyszabású ünnepség keretében.

A koronavírus-járvány németországi fellángolásának veszélyére hívta fel a figyelmet a nyaralási szezon miatt a német kancelláriaminiszter. Helge Braun azután beszélt erről, hogy a berlini kormány úgy döntött: 26 ország esetében visszavonja az utazástól eltanácsoló figyelmeztetését. Lapinformációk szerint vezető német politikusok körében igen erős az aggodalom, hogy a határokon átívelő nemzetközi mobilitás élénkülése révén ismét kicsúszhat a járványhelyzet a hatóságok ellenőrzése alól.

Nemzetközi fellépést szorgalmazott a líbiai helyzet békés rendezéséért Szent Péter téren mondott beszédében Ferenc pápa. A katolikus egyházfő hangsúlyozta: a koronavírus-járvány tovább súlyosbította a líbiai lakosság már eddig is bizonytalan helyzetét. Ferenc pápa védelmet szorgalmazott az országban tartózkodó migránsok számára is. A térre továbbra is csak meghatározott számú embert engednek be a biztonsági távolság betartásával.

Fordulatot sürget az európai migrációs politikában az olasz belügyminiszter. Luciana Lamorgese a visegrádi országokat is együttműködésre szólította fel az olasz püspöki kar napilapjában. Az olasz miniszter az Olaszországba érkező migránsok menekültjogának bővítését, valamint az Európai Unió tagállamai közötti kötelező elosztást szorgalmazta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Az amerikai GDP adatok csütörtökön a forint piacán is nagyobb elmozdulásokat hoztak, a kezdeti gyengülést követően azonban gyorsan magára talált a hazai fizetőeszköz: az euróval szemben egy, a dollárral szemben pedig kéthetes csúcsra erősödött a magyar deviza. A pénteki nap is hozhat azonban nagyobb kilengéseket, ugyanis délután Amerikából fontos inflációs adat érkezik, emellett pedig este az S&P Global Ratings ismerteti új adósbesorolását Magyarországról.  Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×