eur:
379.76
usd:
352.25
bux:
58447.63
2023. december 6. szerda Miklós
Koronavírus-tesztek az asztalon a Bioscientia Healthcare nevű vállalat laboratóriumában, a németországi Ingelheimban 2020. április 23-án. A laboratóriumban naponta 3500 minta elemzését végzik el.
Nyitókép: MTI/EPA/Ronald Wittek

Megszólalt a doktornő, aki felfedezte az első koronavírusos iránit

Barátnőjével együtt azonnal izolálták és megkezdődött a kontaktkutatás. Palkó Judit szerint a magyarok nagyon fegyelmezettek voltak eddig.

Palkó Judit volt az a - külföldi egyetemistákkal foglalkozó - háziorvos, aki elsőként gyanút fogott a tél végén, hogy az iráni egyetemisták esetleg koronavírus-fertőzöttek. Vele készített interjút a Bors.

A Semmelweis Egyetem a közelmúltban díjazott munkatársa elmondta,

a hallgató elhúzódó köhögésre panaszkodott, emellett hőemelkedése volt, és február 22-én jött Magyarországra Iránból a barátnőjével együtt,

mindkettejüknél kimutatták a koronavírust később - elsőkként az országban, miután a doktornő Szlávik Jánossal, a Dél-pesti Kórház infektológus főorvosával konzultált. Ezt követően teljesen elszigetelték a párt, és megkezdődött a kontaktkutatás is.

A jelenre rátérve azt mondta, a maszkviselés fontos társadalmi együttélési szabály, ugyanígy a távolságtartás és a kézhigiénia, a táskában kézfertőtlenítő tartása.

Ezek a kulcsai annak, hogy Magyarországon a járvány nem "robbant be", illetve hogy az intézkedések idejében megtörténtek, "de mivel új vírusról van szó,

okozhat még meglepetéseket"

- mondta még, megerősítve, hogy a magyar lakosság nagyon fegyelmezett.

Lacza Zsombor, a "plazmás" eljárás gazdája, a Testnevelési Egyetem tudományos rektorhelyettese egyetért abban, hogy nagyon kevés biztosat tudni a járvány második hullámáról, a plazmaterápia viszont eléggé jó megoldásnak látszik. Az idejekorán történő cselekvés és gyógyítás szerinte is kulcsfontosságú. Illetve hogy legyen elég plazmadonor.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Az utolsó tizenegyes – Markus Söder elmondta, mi kell ahhoz, hogy valakiből jó kancellár legyen

Az utolsó tizenegyes – Markus Söder elmondta, mi kell ahhoz, hogy valakiből jó kancellár legyen

Sajátos hasonlattal élt a német konzervatív pártszövetség, a CDU/CSU kisebbik pártjának vezetője, amikor a jövőbeni kancellárjelölt általa fontosnak tartott tulajdonságairól kérdezték. A CSU elnök, egyben bajor miniszterelnök Markus Söder szerint az lenne alkalmas Olaf Scholz kancellár leváltására, aki kész és képes az utolsó, mindent eldöntő tizenegyes értékesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.07. csütörtök, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×