eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
A koronavírus-járvány miatt egészségügyi maszkot viselő Bakos Ilona háziorvos fogadja a betegek telefonhívását miskolci rendelőjében 2020. március 24-én. A háziorvosok lehetőség szerint csak telefonon tartják a kapcsolatot a betegeikkel. Csak nagyon indokolt esetben tanácsos a betegeknek személyesen felkeresni őket.
Nyitókép: MTI/Vajda János

EESZT-változás: a betegek és az orvosok dolga is könnyebb lett

Június elsejétől jóval több adat érhető el az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér rendszerében.

2020. június 1-ével a közfinanszírozott szolgáltatók után a magánegészségügyi szolgáltatók is kötelezően megjelennek az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT), így

a kezelőorvosok számára több információ áll majd rendelkezésre

a betegekről. Vagyis lekérdezhetik a gyógykezeléseiket és a gyógyszerelésüket, de hozzáférnek az ambuláns lapokhoz, vagy zárójelentésekhez is – magyarázta az InfoRádiónak nyilatkozó Állami Egészségügyi Ellátó Központ EESZT Fenntartási és Üzemeltetési Főosztályának vezetője.

Szabó Bálint megerősítette, a magánszolgáltatóknak eddig is volt lehetőségük csatlakozni az EESZT-hez, tehát korábban is megoszthatták az információkat, ahogyan a betegeik közfinanszírozott ellátásaikról is tájékozódhattak. De

nemcsak a kezelőorvosok férhetnek hozzá az adatokhoz, hanem maguk a betegek is

áttekintésben láthatják 2017 óta a betegútjukat. Ez momentán az eeszt.gov.hu portálon, egy ügyfélkapus azonosítást követően, a TAJ-szám megadása után tekinthető meg – ismertette a szakember, hozzátéve: ha valakinek nincs online hozzáférése, akkor bármely Kormányablakban is lekérhetők az adatok.

A koronavírus-helyzetben az új rendszer nagy segítség, elsősorban a gyógyszerkiváltás szempontjából, hiszen az idősebb betegek helyett a hozzátartozóik, segítőik is megtehetik ezt. Szabó Bálint szavai szerint

a rendszer hibátlanul vizsgázott.

Emlékeztetett, a betegeket és az ellátókat is arra szólították föl, hogy minél kevesebb érintkezéssel oldják meg a betegségekhez kapcsolódó ügyintézést, így elektronikus receptekre váltsák ki a szükséges gyógyszereket, sőt, leleteikért se keressék föl a különféle vizsgálóhelyeket, laborokat, hanem azokhoz is az EESZT-ben férjenek hozzá. Továbbá elektronikusan rendelhetővé vált több gyógyászati segédeszköz is.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×