INFORÁDIÓ 
2020. október 26. hétfő
Dömötör

párt

ellenzék

pénz

Az MSZP szénája még mindig jól áll a magánadakozóknál - mégis nagy a mínusz

Az MSZP szénája még mindig jól áll a magánadakozóknál - mégis nagy a mínusz

Infostart

125 millió forint mínusszal zárta a tavalyi évet a szocialista párt, az LMP 7 millió pluszban. Elszámoltak a pártok.

A koronavírus-válság a pártkasszákat is érzékenyen érinti, ugyanis a pártoknak járó költségvetési pénzek mintegy felét a kormány rendkívüli intézkedésként átirányította a válságalapokba. Hogy ez milyen eredménnyel jár, csak a jövő évi beszámolóból derül ki, ellenben a Hivatlos Értesítőben most tették közzé, hogy a pártok milyen pénzekből gazdálkodtak a tavalyi esztendőben, illetve mely magánszemély hogyan támogatta azokat - szúrta ki a 24.hu.

DK

Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök pártja 19 millió forinttal többet, 342 milliót költött, mint amennyi bevétele volt. A legnagyobb adományozó maga a pártelnök volt egy 6,9 milliós összeggel, míg neje, Dobrev Klára EP-képviselő is betett egy 1 millió forintnál valamivel nagyobb összeget.

Jobbik

A 2018-as országgyűlési választásokon legtöbb szavazatot kapott ellenzéki párt 617 milliós költése 12 millióval ment a bevételek fölé, a legnagyobb privát befizető a korábbi pártelnök Sneider Tamás volt - aki épp most távozik a párt országgyűlési frakciójából - 4,4 milliót fizetett be, de Gyüre Csaba és Balczó Zoltán sincs sokkal lemaradva tőle.

LMP

A zöldpárt mérlege 7 millió forintos pozitívumot mutat, legnagyobb befizetője Kóbor József (3 millió).

MSZP

A szocialisták mínusza tekintélyes, 125 millió forint, hiába adott be a közös kasszába Hiller István parlamenti alelnök 3,7 milliót, de még a Párbeszéd-frakcióban ülő Burány Sándor is 2-t és a pártelnök Tóth Bertalan szintén körülbelül ennyit, Harangozó Tamáshoz, Molnár Zsolthoz, Ujhelyi Istvánhoz, Gurmai Zitához, Hiszékeny Dezsőhöz, Mesterházy Attilához, Molnár Gyulához, Szabó Sándorhoz és Tóth Csabához hasonlóan.

Momentum

A parlamenten kívüli, de az EP-be bejutott párt 10 millió mínuszba került tavaly, Polgár András üzletember 6,6 millió, Kovács Gábor 5 millió, Dudás László 3,9 millió és Bedő Erik 3 millió forintja ellenére.

Párbeszéd

Legnagyobb adakozója korábbi EP-képviselője, Jávor Benedek (2,2 millió forint).

A magánszemélyektől kapott adományok szerinti sorrend az ellenzéki pártok között: MSZP, Momentum, DK, Jobbik, Párbeszéd, LMP.

A Fidesz már korábban közzétette beszámolóját, 734 millió forintnyi magánadományából a legtöbb Papcsák Ferenc korábbi országgyűlési képviselőhöz kötődik, ő az MNB felügyelőbizottsági elnökeként 5 milliót adott a pártkasszába.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018