eur:
393.92
usd:
364.83
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A Clark Ádám úszódaru kiemeli a balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó roncsát a Margit hídnál 2019. június 11-én. A Hableány május 29-én süllyedt el a Margit hídnál, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét embert sikerült kimenteni, hét dél-koreai állampolgár holttestét pedig még aznap megtalálták.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Újabb hírek a Hableányról

A szerencsétlenül járt sétahajó roncsa még mindig bűnjelnek számít.

Az egykori városnéző hajó 2019. május 29-én szenvedett balesetet, amikor nekiment az utána a Dunán közlekedő Viking Sigyn szállodahajó. A szerencsétlenségben a magyar matróz és a kapitány, valamint huszonöt dél-koreai állampolgár meghalt. Egy dél-koreai személyt még a mai napig is keresnek a hatóságok.

Az elsüllyedt magyar járművet 2019. június 11-én emelték ki a Dunából, ahonnan aztán Csepelre vitték, innen pedig a Népszigetre, az Újpesti kikötőbe került.

Havonta majdnem 400 ezer forintért már az Újpesti kikötőben tárolják a Hableány roncsát. A nyomozás alatt itt is járőrök őrizték, erre ma már csak egy szakadt rendőrségi szalag emlékeztet. A roncs továbbra is bűnjelnek számít, a szakértői vélemények elemzéséig pedig biztosan az is marad – írta az Index a Fővárosi Törvényszék válasza alapján.

Amíg esetlegesen a hajó újabb vizsgálatára szükség lehet, a szakvélemény esetleges vitatása miatt, a lefoglalás szükséges. Amíg a lefoglalás megszüntetése nem történik meg a hajóroncs felett más nem rendelkezhet, még az üzemeltető sem.

Az üzemeltető cég terve szerint a Hableány orr-része menthető és emlékmű lehetne. Borbély Zoltán a cég jogi képviselője most az Indexnek azt mondta, ők továbbra sem tehetik meg, hogy közterületen ilyen emlékművet állítsanak, de ha lehetőség nyílik rá, minden ellenszolgáltatás nélkül, szívesen átadják a hajót egy kijelölt szervezetnek.

Az ügy azóta bíróság elé került, március 11-én már előkészítő ülést is tartottak, a tárgyalást viszont − a koronavírus-járvány miatt − csak ősszel folytatják. Ám miközben az már biztos, hogy a büntetőügyet szeptember 8-án és október 14-én is tárgyalják majd, addig a kártérítési ügy tárgyalásai a koronavírus miatt teljesen leálltak. A magyar matróz hozzátartozóit képviselő ügyvéd elmondta, velük tárgyalóasztalhoz sem hajlandó ülni a szállodahajót üzemeltető cég. A sétahajós Panorma Deck jogi képviselője szerint is fájó, hogy a balesetet okozó cég eddig nem látta annak semmilyen szükségét, hogy a károsultakat bármilyen kártérítésben részesítse.

Minden Infostart-cikk a Hableány-balesetről itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×