INFORÁDIÓ
2021. május 19. szerda
Ivó, Milán

adatvédelmi biztos

péterfalvi attila

koronavírus

karantén

nyomon követés

szoftver

hatóság

Péterfalvi Attila: az elektronikus karanténellenőrzés olyan, mintha a rendőr csöngetne

Péterfalvi Attila: az elektronikus karanténellenőrzés olyan, mintha a rendőr csöngetne

InfoRádió

Nem jár többletsérelemmel az, ha a magyar hatóságok elektronikus módon ellenőriznék, hogy betartják-e a házi karantént az érintettek – mondta el az InfoRádiónak a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke.

Mint arról az Infostart is beszámolt, a járvány miatt elrendelt hatósági házi karantén elektronikus ellenőrzésének lehetőségéről jelent meg rendelet a hétfői Magyar Közlönyben.

Péterfalvi Attila álláspontja szerint, miután ez önkéntes adatkezelésnek minősül az érintett oldalán, hiszen nem kötelező a szoftver letöltése és telepítése, így,

bár a személyiségi jogokat érinti a megoldás, nem jár többletsérelemmel,

hiszen a házi karantén szabályainak a betartását a rendőrség amúgy is jogosult ellenőrizni. A szoftver csupán ezt kívánja kiváltani, a rendőr becsöngetését, de ez nem jár olyan sérelemmel, amely az adatkezelési célon, a szükségesség-arányosság követelményén túl az érintettnek a magánszférájára bármiféle veszélyt jelentene. Ráadásul nem is kötelező adatkezelésről van szó ebben az esetben – ismételte meg a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke.

A szakember megerősítette, a hatóságnak kizárólag arról lehet tudomása, hogy az ellenőrzött koronavírustesztje pozitív, de további, az egészségügyi állapotára vonatkozó információval nem bírhat. Hiszen az ellenőrzés célja az, hogy az érintett ne hagyhassa el a lakóhelyét, és ne fertőzzön meg másokat.

Péterfalvi Attila arra is kitért, hogy az Európai Unió adatvédelmi testülete külön is kiadott egy ezzel kapcsolatos iránymutatást a különböző applikációk alkalmazásának a szabályairól. Az önkéntesség nagyon fontos alapelv, ahogyan a szükségesség-arányosság is. Továbbá kulcskérdés, hogy az adatokat anonim módon alkalmazzák, de nyilvánvaló, hogy ez alól kivételt jelent a házi karantén szabályainak a betartásra vonatkozó ellenőrzés, hiszen ott konkrét személynek a mozgását kell felügyelni – magyarázta az adatvédelmi hatóság elnöke.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Elektronikus karantén-ellenőrzés – Péterfalvi Attila
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018