eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Országos Vízügyi Főigazgatóság

Fenséges hajómonstrumot kapott a Duna

Daru is van rajta, hosszának ötöde egy acéllemezsor. A vízi közlekedést biztosítja.

Új kitűzőhajót bocsátottak vízre az Országos Vízügyi Igazgatóság munkatársai április 23-án Nyergesújfalun. A vízügyi ágazat számára mindig ünnepinek számító eseményen a hagyományoknak megfelelően pezsgővel keresztelték meg a járművet.

A Luppa nevet kapott hajó a biztonságos dunai közlekedési útvonal kitűzése mellett fontos szerepet tölt majd be jégzajlás idején, vagy nagy mennyiségű uszadék érkezésekor is.

Mint a vízügy közleménye fogalmaz, utoljára a ’80-as évek végén volt arra példa, hogy akár új kitűzőhajót, akár jégtörőt kereszteltek, illetve tettek vízre Magyarországon: a Széchenyi jégtörőt 1988-ban, míg az Atlasz II kitűzőhajót 1989-ben építették az újpesti Hajógyárban.

Fotó: Országos Vízügyi Főigazgatóság
Fotó: Országos Vízügyi Főigazgatóság

A kitűzőhajók alapfeladata az, hogy bóják kihelyezésével, vagyis kitűzésével kijelöljék a vízmélység szempontjából biztonságos vízi útvonalat a hajóközlekedés számára. A nagy mennyiségű uszadék "elzavarására" és a téli viszonyok ellen pedig a hajó orrát úgy alakították ki, hogy a legkomolyabb jégzajlásnak is ellenálljon: a dupla bordázatú, 1 centis acéllemezekkel megerősített hajóorr a jármű teljes hosszának mintegy ötödét teszi ki. Az úgynevezett kisvizes időszakokban pedig a lapos kialakítású fenékrésznek és a kis merülésnek köszönhetően bevethetőek ott is, ahol a nagyobb hajók már megfeneklenének.

Luppának még két testvére épül, mindhárman egy-egy dunai mellékágról kapják a nevüket: Luppa, Erebe, Rezét. Ezeken a nagy víziútfenntartó hajókon kívül pedig még 3 kicsi, gyorsjáratú társuk átadása is várható a közeljövőben, amelyeket kifejezetten a kismértékű és azonnali beavatkozásokra tervezték.

A Luppa méretes jármű: 24,86 méter hosszú, 2x232 kiloWatt teljesítményű. Holtvízi sebessége a tervek szerint 20 kilométer óránként, de a gyakorlatban dől majd el, milyen gyorsan tud menni a jármű a vízen.

A kormányállása előtt egy nagyméretű, 32 négyzetméteres munkatér is helyet kapott, kiegészítve egy 2 tonna teherbírású daruval, hogy árvíz vagy jégzajlás esetén gyorsan ki- és be tudják ide szedni a hajóút szélét jelölő úszójeleket, illetve kisebb javításokat is el lehessen itt végezni.

Az új hajók összköltsége 5,3 millió euró, a kisebb társaké 1,56 millió euró.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×