eur:
394.03
usd:
365.68
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Kombókép különféle szájmaszkokat viselő genovai lakosokról 2020. április 16-án, a koronavírus világjárvány idején. Olaszországban 165 155-re nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma, 21 645-en életüket veszítették.
Nyitókép: MTI/EPA-ANSA/Luca Zennaro

Olaszország még mindig dermedt - helyszíni beszámoló

A megszokott mediterrán pezsgés helyett továbbra is kihalt utcák és betegeket szállító mentőszirénák jellemzik a hétköznapokat.

Teljesen kizökkentünk a normális életből. Nagyon szigorú kijárási tilalom van március 8-a óta. Maszkban, kesztyűben lehet utcára menni, nem lehet beszélgetni, egymást megközelíteni – mondta a veol.hu-nak Kis Csilla, aki öttagú családjával egy közép-olaszországi, tengerparti városkában él egy kertes házban, így annyira nem szenvednek a bezártságtól. Húszéves, jogi egyetemista lánya és 18 éves, érettségi előtt álló fia online tanul, ő párjával cégüket szintén így irányítja. A balatonfüredi születésű nő 29 éve él Olaszországban, és ilyennek még soha nem látta.

Elmondása szerint az utcára csak az úticél és az indulási időt rögzíti papírral lehet menni. Az üzletek többsége zárva, csak az élelmiszerboltok, gyógyszertárak és dohányboltok vannak nyitva. De egyébként is csak a legközelebbi üzletet lehet felkeresni - ők heti kétszer teszik meg -, kutyát is csak lakhely 500 méteres körzetében lehet sétáltatni. A várost nem lehet elhagyni.

Kilenc kilométerre van tőlük egy kórház, amely járványkórház lett. A nő szerint

szörnyű hallani, ahogy a mentőautók éjjel-nappal mennek, gyakran a halottszállítók is, sokan a halottaiktól sem tudnak elköszönni.

Az egészségügyben dolgozókkal az emberek együttéreznek, a kórházak zsúfolásig megteltek betegekkel, az ottani állapotokra nincsenek szavak. Kis Csilla úgy tudja, az orvosok és az ápolók havonta száz eurót kapnak pluszban, és a munkába utazás ingyenes számukra. Elmondta: több, 60 körüli ismerősük is elhunyt, pedig nem küszködtek komoly betegséggel. Más ismerőseik lélegeztetőgépen vannak.

A család telefonon, interneten tartja a kapcsolatot rokonaikkal, másokkal erkélyről, kertből beszélnek. Keveset nézik a tévét, ahol rengeteg szörnyűséget lehet látni. Sokat beszélgetnek, olvasnak, jógáznak, Kis Csilla virtuális imakört is vezet, fia a kertben egy kis szabadtéri edzőhelyet alakított ki.

"Nagyon aggódom otthoni szeretteimért is, szüleimért, testvéremért és mindenkiért. Eddig bármikor indulhattam haza, de most nem lehet, mert minden le van zárva, ami szintén nagyon riasztó érzés. Jóformán csak az áruszállítás működik, az autópályán, amire rálátunk, nem járnak autók"– mondja. A máskor pezsgő Olaszországban, így a városukban is üresek az utcák. Az élet normális napokon reggel a bárokban kezdődik egy gyors kávé mellett, amikor ismerősök, barátok beszélgetnek kicsit, aztán mindenki indul a dolgára.

Az emberek segítik egymást, különös tekintettel a rászorulókra. Áll a gazdaság, rengeteg a munkanélküli, akik ezt nem tudják bejelenteni, mert az irodák is bezártak, és a túlterheltség miatt nehezen lehet elérni őket.

Azt tanácsolta, mindenki vegye nagyon komolyan a járványt, és tartsa be az előírásokat, óvintézkedéseket.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×