INFORÁDIÓ 
2020. július 8. szerda
Ellák

schmidt mária

romanap

kampány

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter ajándékba ad Schmidt Máriának, az ötvenhatos emlékév kormánybiztosának a forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából újrapalackozott, 1956-os évjáratú, 5 puttonyos tokaji aszúból egy üveggel az 1956, a palackba zárt történelem című sajtóeseményen a minisztériumban 2016. október 27-én.

Kampány indul a rendszerváltoztatás roma hőseiről

Infostart / MTI

A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány kampányt indít, hogy bemutassa a rendszerváltoztatás roma hőseit - közölte a szervezet a nemzetközi romanapon.

A romanap alkalmából a közalapítvány olyan magyar cigányok sorstörténetét mutatja be, akik személyes helytállásukkal az egész nemzetnek mutattak példát.

Harminc évvel a rendszerváltoztatás után itt az ideje, hogy "végre kifejezzük tiszteletünket történelmi teljesítményük előtt" - tették hozzá.

Az alapítvány a kormány megbízásából ezért kampányt indított a "30 éve szabadon" emlékév keretében, hogy bemutassa a magyar cigány közösség azon kiemelkedő tagjait, akik szakmai és közéleti tevékenységükkel már a diktatúra évei alatt is hozzájárultak egy öntudatos és büszke magyar cigány közösség felépítéséhez.

A kampány során az emlékév honlapján és Facebook-oldalán elérhető portréfilmek és az online-felületeken látható plakátok hívják majd fel a figyelmet a magyar romák helytállására.

A romanap alkalmából nyolc magyar cigány élettörténet válhat széles körben ismertté. A bemutatottak:

  • Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész,
  • Kovács Zoltán iskolaszervező, a roma önszerveződés meghatározó alakja,
  • Hegyesiné Orsós Éva tanár, aki azon dolgozik, hogy tehetséges roma fiatalok utat találjanak a nagyvállalatokhoz,
  • Szakcsi Lakatos Béla Kossuth-díjas zongoraművész, zeneszerző,
  • Horváth M. Judit fotóművész,
  • Hága Antónia tanár, politikus,
  • Nagy Gusztáv költő, műfordító,
  • Szegedi Dezső színművész.

A cigányság és a magyarság mindig számíthatott egymásra a sorsfordító időszakokban - mondta el Schmidt Mária történész, a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány kuratóriumi tagja a Kossuth rádióban. Emlékeztetett arra, hogy a cigányságnak hosszú évszázadok óta közös a sorsa a magyarsággal, ám a magyarországi cigányságnak nagyon sokszor még a többségi társadalomnál is nehezebb körülmények között kellett helyt állnia.

Kiemelte az 1990-es marosvásárhelyi fekete március eseményeit, amikor a magyarellenes pogromok idején a helyi cigányság a magyarok védelmére kelt. De a koronavírus-járvány idején is ott vannak "cigány testvéreink" is azok között, akik a boltokban, az egészségügyi intézményekben helyt állnak – tette hozzá.

Fontos azonban, hogy a cigányság meg tudja őrizni saját kulturális értékeit is - figyelmeztetett Schmidt Mária, hozzátéve: az elmúlt években indított kampányok ezért nem csupán a többségi társadalom, hanem maguk a romák számára is igyekeztek felmutatni azokat a "büszkeségpontokat", amelyekre építkezni lehet.

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018