eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Nyitókép: kika

Így lehet igazán hatékony az otthoni munkavégzés

Világszerte egyre elterjedtebb a home office, vagyis az otthoni munkavégzés. Segítünk, hogyan lehet a lehető leghatékonyabban távolról dolgozni, akkor is, ha nincs otthon dolgozószoba.

Európa-szerte és Magyarországon is egyre elterjedtebb a home office, vagyis az otthoni munkavégzés. Az Eurostat adatai szerint 2018-ban az uniós munkavállalók 5,2 százaléka dolgozott otthonról.

Magyarországon az EU-s átlaghoz képest rosszabb az arány, csupán a dolgozók 2,3 százalékának van lehetősége otthonról dolgozni. Érdekesség, hogy az EU-s országok közül a legnagyobb arányban Hollandiában biztosítanak a munkáltatók otthoni munkavégzést az alkalmazottaknak (a munkavállalók 14 százaléka végezheti így a munkáját), ezt követi Finnország (13,3), Luxemburg (11) és Ausztria (10).

Fontosabb a kényelem, a home office, mint a fizetés?

Több hazai kutatás is alátámasztja, hogy a home office és a távmunka nem a jövő, hanem a jelen – legalábbis a munkavállalók szemében biztosan.

Egy tavalyi kutatás eredményei szerint, ha választani kellene két munkahely között, a gyermekesek, különösen a nők az otthoni munkavégzés lehetősége alapján döntenének.

A válaszadók az otthoni munkavégzés három legnagyobb előnye közt említették, hogy szabadon tudják beosztani az idejüket, hogy nyugodtabban tudnak dolgozni, mert kevesebb a zavaró tényező és az is fontos szempont, hogy meg lehet takarítani a munkába járással járó időt.

Erre figyelj oda, ha otthonról dolgozol!

Az otthoni munkavégzéshez elengedhetetlen, hogy legyen a lakásban egy terület, ahol valóban koncentráltan, zavartalanul lehet dolgozni. Épp ezért még akkor is érdemes kialakítani egy kis dolgozórészt, ha nem fixen távolról végezzük a munkánkat, csak hébe-hóba maradunk otthon.

A legegyszerűbb dolga nyilván annak van, akinek van használaton kívüli szobája, akkor ugyanis elég beszerezni a megfelelő bútordarabokat, és máris nyugodtan lehet dolgozni. Amire mindenképp szükség van, az egy személyre szabható szék.

„Érdemes olyat vásárolni, amelynél nemcsak a magasság, hanem a deréktámasz és a kartámla is állítható” – írta megkeresésünkre a kika bútorlánc, hozzátéve, célszerű állítható magasságú asztalt is venni, hiszen így adott a lehetőség, hogy időközönként állva folytassuk a munkát, ezzel egyébként csökkenthetjük az elhízás kockázatát és jót tesz a keringésnek is.

„Fontos, hogy a karunk gépelés közben derékszögű legyen, a monitor pedig éppen szemmagasságban helyezkedjen el” – jegyezte meg a kika. Szükség lesz még olvasólámpára. Célszerű olyat választani, aminek állítani lehet a fényerejét, és akár azt is, hogy merre és hogyan világítson.

Nincs plusz szoba, mi legyen?

Nem túl általános az, hogy valakinek a rendelkezésére áll egy üres szoba. Felmerül a kérdés, hogyan lehet a nappaliban vagy az étkezőben kialakítani egy olyan kis munkaállomást, amely helytakarékos, mégis kényelmes. Ha nagy a tér, megoldást jelenthet egy válaszfal. Ha viszont ez nem adott, akkor trükközni kell.

„Érdemes arra figyelni, hogy sem stílusában, sem hangulatában ne lógjon ki a dolgozósarok” – javasolta a kika. A bútorláncnál például több mint 60 íróasztal közül lehet választani, vagyis mindenki megtalálhatja a számára és a lakásba leginkább megfelelőt. A nappalihoz vagy étkezőhöz passzoló szék választása már nehézkesebb, kompromisszumot azonban nem érdemes kötni: inkább kevésbé passzoljon a környezethez, de a személyre szabottság nagyon fontos.

„Egy galériás lakásban jó megoldás lehet a munkaállomást a lépcső alá berendezni. Ez az a terület ugyanis, amely a leggyakrabban marad valódi funkció nélkül. Elég egy kis méretű asztal és egy jó minőségű szék” – javasolta a kika.

Támogatott tartalom

A cikk megjelenését a kika támogatta. A bútorláncnál a március 7-i hétvégén minden termékre 15 százalék kedvezményt adnak.

Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Így függ össze az e-autó piac átalakulása és az ESG térnyerése

Így függ össze az e-autó piac átalakulása és az ESG térnyerése

Hívjuk bárhogy is, a fenntarthatósági, ESG tényezők mára elválaszthatatlan részeivé váltak a vállalati stratégiáknak. Ezen belül is fontos az e-autók térnyerése, ám e téren újabb paradigmaváltás következett be: a kínai e-autók immár a magyar piacon is tarolnak. De vajon az ázsiai cégek is ugyanolyan környezettudatosak ESG téren, mint nyugati versenytársaik? Miért szó szerint lényeges az ESG Lényegességi Jelentése, és mit jelent mindez egy környezettudatos cégvezető számára?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×