eur:
395.94
usd:
369.57
bux:
70647.04
2024. június 26. szerda János, Pál
Nyitókép: pixabay

Fontos figyelmeztetést adott ki a rendőrség a gyerekek miatt

A diákok hamarosan megkapják a félévi értékelést, ám ez egyeseknél szorongást okozhat.

Vannak olyan fiatalok, akik az értékelések és bizonyítványok átvétele után nem mernek hazamenni, mert tartanak a szülők dorgálástól. Ezek a gyerekek az utcán csellengenek, és olyan szituációkba kerülhetnek, amire nincsenek felkészülve – figyelmeztet a rendőrség. A fizikailag és lelkileg magukra maradt fiatalok áldozattá, szélsőséges esetben akár elkövetővé is válhatnak.

A szökés általában kétségbeesett kísérlet a gyermek részéről, hogy gondjaira megoldást találjon, felhívja magára környezete figyelmét, vagy elodázza a várható kellemetlen találkozást a szüleivel. A háttérben gyakran egyéb iskolai vagy családon belüli problémák is meghúzódhatnak, amelyek ebben az időszakban felerősödhetnek a gyermek tudatában – olvasható a police.hu-n.

Mit tehet ilyenkor a szülő? - teszik fel a kérdést.

  • Fontos, hogy beszélgessen gyermekével minél többet, ismerje fel, hogy milyen gondolatok foglalkoztatják.
  • Olyan bizalmi viszonyt kell kialakítani, amelyben a fiatal számíthat a családjára, bátran el meri mondani a problémáit, amelyre ezután együtt lehet megoldást keresni.
  • A szülők és a pedagógusok cseréljék ki tapasztalataikat és észrevételeiket a gyermek viselkedésével kapcsolatban, különös tekintettel a lehetséges problémák korai jeleire.

A rendőrség javasolja, hogy közvetlenül a félévi értesítő előtt otthon, nyugodt körülmények között a gyermekkel együtt tekintsék át az e-napló jegyeit és tantárgyi átlagait, megelőzve ezzel a szorongáshoz vezető meglepetéseket. A körülmények ismeretében érdemes megfontolni, hogy – akár egy közös program előzményeként – ezeken a napokon akkor is menjen el a szülő gyermeke elé az iskolába, ha egyébként már egyedül szokott hazajárni. Rossz osztályzatok esetén javasolt, hogy közös stratégiát találjanak ki a javításra – teszik hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.26. szerda, 18:00
Szalai Máté
Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×