eur:
392.79
usd:
366.18
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: pixabay

Lassan, de biztosan közelít a járvány, így érdemes védekezni ellene

Még nincs influenzajárvány, de valószínűleg lesz, mert egyre többen fordulnak orvoshoz a betegségre jellemző tünetekkel. A Nemzeti Népegészségügyi Központ szakértője, Molnár Zsuzsanna arra kéri a betegeket, hogy maradjanak otthon.

A harmadik naptári héten mintegy 30 százalékkal több beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel Magyarországon, mint korábban, ez 12.370 főt jelent. Lelassult az influenzaszerű megbetegedések emelkedésének a száma. Míg az első és a második héten nyolcvan százalékos volt a megbetegedések számának növekedése, most 30 százalék körül van ez a mutató - mondta az InfoRádióban a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakértője.

A szakemberek tapasztalata szerint ugyanakkor egy erősödő influenzaaktivitás kezdődött,

a héten a Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriumában kilenc esetben mutattak ki influenzavírust, ez pedig a szezonkezdetre prognosztizált 18-nak a fele.

A sentinel orvosok, vagyis az influenza időszakában virológiai mintabeküldésre is felkért háziorvosok, illetve házi gyermekorvosok által beküldött mintáknál minden ötödik pozitív influenzára.

Az influenza vírusok cirkulációjának erősödését mutatja az is, hogy influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról is kaptak jelentést,

  • egy Fejér megyei óvodában gyermekeket és felnőtteket is érintett a járvány, a tünetek magas láz, hidegrázás, torokfájás, köhögés,
  • egy Heves megyei egészségügyi intézményből kapott mintákban kimutatták az influenza A vírusát.

Molnár Zsuzsanna emlékeztetett rá, hogy az influenza A H1N1 és az influenza A H3N2 vírusa az elmúlt években már "járt nálunk". A korábbi években ilyenkor már járvány volt az országban, a járványgörbe azonban most kicsit laposodó képet mutat, nem olyan meredek, mint az előző években, miközben a védőoltást most is hasonló számban adatták be, mint korábban. A szakember szerint erre az lehet a magyarázat, hogy talán kevesebben fogékonyak a betegségre.

Ezzel a vírussal már nagyon sokan találkoztak, nem biztos, hogy mindenki meg fog betegedni.

- tette hozzá Molnár Zsuzsanna. Jellemzően a kisgyermekek közül kerülnek ki azok, akik ha életük első 2-3 évében nem betegedtek meg, éppen például az óvodában találkoznak a vírussal.

A szakember éppen ezért hangsúlyozta, hogy

aki beteg, az maradjon otthon. Ha a szülő a gyermeken influenzaszerű tüneteket észlel, akkor orvoshoz vigye, ne a közösségbe.

Emellett ez az az időszak, amikor különösen oda kell figyelni a köhögési, tüsszögési etikettre, be kell tartani az alapvető higiénés rendszabályokat. A kézmosás fontosságát nem lehet eléggé kihangsúlyozni, illetve a gyakran használt tárgyakat érdemes egy kicsit sűrűbben áttörölgetni, fertőtlenítőszeres takarítást végezni rajtuk.

Molnár Zsuzsanna elmondta, járványról akkor beszélünk, ha százezer lakos közül 144-145 beteg fordul orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, akkor már átlépjük a járványküszöböt, ezt még nem értük el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×