eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Aggteleki Nemzeti Park

Gyógybarlang lesz a Baradla

Már megkezdődtek a minősítéshez szükséges próbaterápiák - tájékoztatta az InfoRádiót az Aggteleki Nemzeti Park kommunikációs osztályvezetője. A Baradla-barlang egyik oldalágában alakítottak ki egy harminc férőhelyes kórtermet, és hasonlót terveznek egy másik közeli barlangban is. 

A Baradla-barlang gyógyító hatása régóta ismert, a légúti panaszokkal küzdő betérő vendégek javulást tapasztaltak, viszont még nem volt gyógybarlanggá minősítve. Pályázati támogatással most ez a minősítési folyamat indulhatott el - mondta az InfoRádiónak Bacsó Zsolt, az az Aggteleki Nemzeti Park kommunikációs osztályvezetője.

Első lépésként a Baradla-barlang egyik oldalágában alakítottak ki egy harminc férőhelyes kórtermet, ahol a terápia zajlik majd, és megkezdődtek a próbaterápiák is az edelényi Koch Róbert kórház bevonásával. Három hétig tesztelik a barlangot a téli időszakban, majd a terápiákat megismétlik a tavaszi és nyári időszakban is, mivel a barlang belső viszonyai - a légáramlás, a gőz, a páratartalom - változnak az évszakokkal együtt - ismertette az eljárást Bacsó Zsolt. Ennek az eredményét 2020 nyarán összegzik, és ezt követően lehet beadni az engedélykérelmet a gyógybarlanggá minősítéshez.

"Ha ezt a minősítést megkapja a Baradla-barlang, akkor a 2021-es évben már valóban napi szinten terápiás célra alkalmazható lesz a barlang"

- tette hozzá az osztályvezető.

A Baradla-Domica barlangrendszert - aminek van szlovák oldala is - összesen 1-1,6 millió eurós beruházással fejlesztik. Ebből a nagyobb rész, 1,3 millió euró a magyar oldalra esik, ami összességében fedezte az előkészítést: abban a mellékágban, az úgynevezett Rókaágban, amelyben eddig csak egy betonozatlan járat volt, most kiépült a járdarendszer, a terápiás helyiségek, az új világítás, a szellőző berendezés, minden egyéb technikai feltétel is. A próbaterápiára már csak az ágyakat és eszközöket kell bevinni - mondta Bacsó Zsolt.

Elmondta azt is, hogy a tervezett maximális befogadóképesség 10 fő, de a termet naponta többször is fel lehet tölteni. A próbaterápia alapján ez napi 3 órás kezelést jelent egy személy esetében - tette hozzá az osztályvezető. Azt egyelőre még nem tudják, hogy a minősítés megszerzését követően ki végzi majd a terápiákat, a Koch Róbert kórház jogosultsága ugyanis csak a próbaidőszakra érvényes. De csak a minősítés megszerzése után dolgozzák ki, hogy milyen gyógyászati intézmény végzi majd a későbbiekben a szolgáltatást. Arról sincs még információ, hogy milyen díjazás ellenében vehető majd igénybe a gyógybarlangi terápia, vagy hogy a társadalombizosítás támogatja-e majd ezt, de a nemzeti park szeretné, hogy legyen tb-támogatott és önköltséges lehetőség is.

Az osztályvezető kitért arra is, hogy a gyógybarlang funkció sem a barlang természetvédelmi értékeit veszélyezteti, sem a többi látogató túráit nem korlátozza majd, mivel ez a terem a barlang főágától teljesen elkülönül.

A következő fázisban nemcsak a Baradlában, hanem a Béke barlangban is lesz egy ilyen terápia. Itt egyébként valamikor volt terápia, csak lejárt a minősítése, amit újra meg kell szerezni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×