INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 4. kedd
Dominika, Domonkos

szülés

élmény

gyermekvállalás

népesedés

Életük egyik legmeghatározóbb élményéről vallottak a nők

Életük egyik legmeghatározóbb élményéről vallottak a nők

Infostart / InfoRádió - Sánta András

Sok tényező befolyásolja azt, hogy miként élik meg gyermekük születését a nők – derül ki a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) legújabb kutatásából. A beavatkozásoktól mentes szülést átélő anyák általában pozitívabban értékelik a szülés élményét, ami elősegítheti a további gyermekvállalásukat – mondta az InfoRádiónak Fűrész Tünde, a KINCS elnöke.

A Kopp Mária Intézet kutatásában mintegy kétezer édesanyát kérdeztek meg arról, hogy ők hogyan élték meg a szülést, pozitív vagy negatív élményként, és hogy melyek voltak azok a tényezők, amelyek befolyásolták a véleményük kialakításában.

Az InfoRádiónak nyilatkozó Fűrész Tünde szerint egy nő életében az egyik legmeghatározóbb esemény a gyermekszülés, amit nem mindegy, hogy milyen körülmények között él át az édesanya. Ha megfelelő támogatás kap az orvosától a szülésznőjén át az édesapáig, bizonyosan pozitívan éli meg. A KINCS elnöke szerint

rendkívül fontos lenne, hogy a családbarát szülészet minél inkább gyökeret verjen,

és minél több kórház tudja alkalmazni az általuk nyújtott megoldásokat.

A felmérésből az is kiderült, hogy a megkérdezettek mintegy harmada adott életet gyermekének császármetszéssel. Az ilyen szülés, bár némi csökkenő tendenciát mutat, továbbra is gyakorinak számít Magyarországon. Fontos adat, hogy azoknak, akik természetes úton tudták világra hozni a gyermeküket, a kétharmaduk pozitív szülésélményről számolt be, míg akik császármetszéssel a felük nyilatkozta ugyanezt – ismertette Fűrész Tünde.

A kutatásban nemcsak a szülést övező órákra, hanem a várandósági, valamint a gyermekágyi időszakra is rákérdeztek. Az édesanyáknak egy 5-ös skálán kellett osztályozniuk a különféle időszakokat.

A legpozitívabbra, átlagosan 4,12-re a szülés időszakát osztályozták a megkérdezettek,

ennél egy kicsit rosszabb volt a várandóság és a szülés utáni gyermekágyas időszak, amit a legnehezebben (3,6) éltek át a felmérésben résztvevők.

A természetes szülések mellett magasabb értékelést kaptak azok a szülések, amelyek során jelen volt az édesapa, valamint azok is, amelyek esetében az édesanyák az orvossal, a szülésszel, illetőleg a kórház és a szülészet által biztosított feltételekkel eleve elégedettebbek voltak – tette hozzá Fűrész Tünde.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

A szülési élmény jelentősége – Fűrész Tünde, KINCS
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018