INFORÁDIÓ 
2020. március 30. hétfő
Zalán

olaszliszka

kártérítés

szögi lajos

börtön

A harmadrendű vádlott megbilincselt kezei az olaszliszkai emberölés ügyében tartott helyszíni tárgyaláson. A különleges rendőri és biztonsági intézkedések mellett tartott, több mint kétórás tárgyalás során a másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla tanácsa szemrevételezte a helyszínt. Szögi Lajos tiszavasvári tanárt a gyermekei szeme láttára verték agyon 2006. október 15-én Olaszliszkán, miután a férfi autójával elsodort egy út mellett haladó kislányt, aki az árokba esett, de nem sérült meg.

Újabb milliókhoz juthat Szögi Lajos családja

Infostart

Az olaszliszkai lincselésért elítéltek közül már négyen kaptak kártérítést, a pénz pedig az áldozat családjához kerül.

A Szögi Lajos tiszavasvári tanár 2006-os meglincselésért elítélt nyolc ember közül újabb két férfi kapott kártalanítást az államtól. Már négyen pereltek sikerrel a rossz börtönkörülményekre hivatkozva.

  • Ifjabb H. Dezső ötmillió forintot kapott a meleg víz , a szellőztetésre és a higiénia hiánya miatt. Az összeget zárolták a bírósági végrehajtók, majd átutalták Szögi Lajos özvegyének és árváinak.
  • A hatodrendű vádlott, F. Györgynek négy és fél milliót kapott,
  • legutóbb pedig az ügy harmadrendű vádlottjának, Sz. Andrásnak közel másfél milliós,
  • a hetedrendű vádlottnak, J. Gusztávnak 508 ezer forintos kártérítést ítélt meg a bíróság.

A Szögi családnak 46 millió forintos kártérítést ítéltek meg, így ez a hat és félmillió forint is hozzájuk kerül.

Mikor értesültem az újabb kártérítésekről, azonnal értesíttettem a végrehajtókat. Még egyelőre nem érkezett meg a pénz, de már csak a papírmunkától függ, a közeljövőben hozzájut a család – erősítette meg a Borsnak Helmeczy László, a család jogi képviselője.

Annak idején ő javasolta a családnak, hogy éljenek kártérítési igénnyel. Amikor felvetődött, a család nem akarta, hiszen úgy gondolták, hogy lehetetlen lesz behajtani, de rábeszéltem őket. Úgy gondoltam, bármikor megtörténhet, hogy végül sikerül behajtani. De azt én sem gondoltam volna, hogy ilyen módon – tette hozzá.

A pénz heteken belül Szögiék számláján lehet.

A rossz börtönkörülmények miatt megítélt összeg egy belsős, a bv-intézeten belül vezetett számlára kerül – közölte Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke. Ha erről a végrehajtó értesül, akkor ő követelésfoglalással él, így a végrehajtó letéti számlájára utalják az összeget. Ebből a végrehajtónak, a minisztériumnak és a végrehajtói karnak is átutalják az átalány díját, ám most mindenki lemondott az összegről, így a most lefoglalt összeg teljesen Szögi Lajos családjához kerül. Ha az összeg megérkezik, a végrehajtó intézkedhet a kiutalásról, és erre már nem kell sokat várni.

Nyitókép: MTI/Vajda János
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018