INFORÁDIÓ 
2019. december 6. péntek
Miklós

olaszliszka

lincselés

feltételes szabadság

Balla Lajos (középen j) tanácsvezető bíró és az elsőrendű vádlott (k) az olaszliszkai emberölés ügyében tartott helyszíni tárgyaláson. A különleges rendőri és biztonsági intézkedések mellett tartott, több mint kétórás tárgyalás során a másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla tanácsa szemrevételezte a helyszínt. Szögi Lajos tiszavasvári tanárt a gyermekei szeme láttára verték agyon 2006. október 15-én Olaszliszkán, miután a férfi autójával elsodort egy út mellett haladó kislányt, aki az árokba esett, de nem sérült meg.

Fenyegető levelet írt a kiszabadult olaszliszkai lincselő

Infostart

Kiváló magaviseletéért négy évvel korábban szabadulhatott az egyik olaszliszkai lincselő, de kiderült, a börtönből fenyegető leveleket küldött azoknak, akik terhelő vallomást tettek rá.

Tizenhárom év kedden után kiszabadulhatott a 2006-ban Szögi Lajost a gyermekei szeme láttára halálra lincselő egyik férfi. Az indoklás szerint példás magaviseletéért engedték feltételes szabadságra, de a meggyilkolt tanár családját képviselő ügyvéd szerint korántsem báránylelkű a lincselő.

Az elő­ze­tes letartóztatása idején találtak nála néhány kézzel írt levelet, amit az akkor szabaduló zárkatársával akart kicsempésztetni. A levelekben azokat az embereket fenyegette meg, akikről úgy gondolta, hogy kihallgatják az ügy­ben, és terhelő vallomást tehetnek rá vagy a családtagjaira. Azt üzente, szabadulása után leszámol velük.

"A Holdon vegyen házat, aki velük szembe mer menni"

– mondta a Borsnak Helmeczy László.

A férfi volt a legkegyetlenebb lincselő, aki csak fiatal kora miatt úszhatta meg az életfogytiglani büntetést. Most viszont nem költözik vissza Olaszliszkára. Ezt már a börtönbeli meghallgatásán is hangoztatta, de a rokonai is megerősítették. A településen nem foglalkoznak a szabadulás hírével, ez nagyrészt annak köszönhető, hogy

a lincselő nem költözik vissza.

A kedvezmények miatt négy évvel korábban szabadulhatott, ezért a következő négy esztendőben pártfogó felügyelete alatt áll. A szakember figyelemmel kí­séri az elítélt visszailleszkedését. A szabadulás előtt elkészített környezettanulmány so­rán többek között megvizsgálják, hogy lakhatásra alkalmas-e a szabadulóra váró ingatlan. Ha a négy év alatt büntetőeljárás indul ellene, azonnal visszaviszik a börtönbe, s letöltetik vele a hátralévő éveket, amihez hozzájön az újabb büntetés, amiből már nem jöhet ki kedvezménnyel.

Nyitókép: MTI/Vajda János
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018