eur:
394.47
usd:
363.2
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József
Balla Lajos (középen j) tanácsvezető bíró és az elsőrendű vádlott (k) az olaszliszkai emberölés ügyében tartott helyszíni tárgyaláson. A különleges rendőri és biztonsági intézkedések mellett tartott, több mint kétórás tárgyalás során a másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla tanácsa szemrevételezte a helyszínt. Szögi Lajos tiszavasvári tanárt a gyermekei szeme láttára verték agyon 2006. október 15-én Olaszliszkán, miután a férfi autójával elsodort egy út mellett haladó kislányt, aki az árokba esett, de nem sérült meg.
Nyitókép: MTI/Vajda János

Fenyegető levelet írt a kiszabadult olaszliszkai lincselő

Kiváló magaviseletéért négy évvel korábban szabadulhatott az egyik olaszliszkai lincselő, de kiderült, a börtönből fenyegető leveleket küldött azoknak, akik terhelő vallomást tettek rá.

Tizenhárom év kedden után kiszabadulhatott a 2006-ban Szögi Lajost a gyermekei szeme láttára halálra lincselő egyik férfi. Az indoklás szerint példás magaviseletéért engedték feltételes szabadságra, de a meggyilkolt tanár családját képviselő ügyvéd szerint korántsem báránylelkű a lincselő.

Az elő­ze­tes letartóztatása idején találtak nála néhány kézzel írt levelet, amit az akkor szabaduló zárkatársával akart kicsempésztetni. A levelekben azokat az embereket fenyegette meg, akikről úgy gondolta, hogy kihallgatják az ügy­ben, és terhelő vallomást tehetnek rá vagy a családtagjaira. Azt üzente, szabadulása után leszámol velük.

"A Holdon vegyen házat, aki velük szembe mer menni"

– mondta a Borsnak Helmeczy László.

A férfi volt a legkegyetlenebb lincselő, aki csak fiatal kora miatt úszhatta meg az életfogytiglani büntetést. Most viszont nem költözik vissza Olaszliszkára. Ezt már a börtönbeli meghallgatásán is hangoztatta, de a rokonai is megerősítették. A településen nem foglalkoznak a szabadulás hírével, ez nagyrészt annak köszönhető, hogy

a lincselő nem költözik vissza.

A kedvezmények miatt négy évvel korábban szabadulhatott, ezért a következő négy esztendőben pártfogó felügyelete alatt áll. A szakember figyelemmel kí­séri az elítélt visszailleszkedését. A szabadulás előtt elkészített környezettanulmány so­rán többek között megvizsgálják, hogy lakhatásra alkalmas-e a szabadulóra váró ingatlan. Ha a négy év alatt büntetőeljárás indul ellene, azonnal visszaviszik a börtönbe, s letöltetik vele a hátralévő éveket, amihez hozzájön az újabb büntetés, amiből már nem jöhet ki kedvezménnyel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Páncélozott harcjármű-koalíciót alapított Németország és Lengyelország, ismét téma az ukrán haderő tankokkal való felfegyverzése. Közben Lindsey Graham amerikai republikánus szenátor Ukrajnába látogatott, ahol arról beszélt, hogy hamarosan megegyezhet a két nagypárt Ukrajna támogatásáról. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke úgy látja: eljött az idő, hogy Európa felkészüljön a háborúra. Ukrajna közben egy átfogó orosz offenzíva elhárítására készül. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×