eur:
393.08
usd:
366.57
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2018. december 13-án.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Gulyás Gergely: roncsderbi zajlik az ellenzéki oldalon

Vasárnap óta Gyurcsány Ferenc lett az ellenzék vezetője – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában. Gulyás Gergely kiemelte: a magyar kormány sosem támogatta a csúcsjelölti rendszert.

Magyarországot, Lengyelországot és Olaszország leszámítva sokkal inkább fragmentálttá vált a politikai térkép, a nagy néppártok támogatottságukból sokat veszítettek – értékelte a vasárnapi EP-választás eredményeit Gulyás Gergely az InfoRádió Aréna című műsorában.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter emlékeztetett: kedden Brüsszelben találkoznak az állam- és kormányfők, hogy bizottsági elnököt jelöljenek. A kérdés leginkább intézményi jellegű, és a magyar kormány álláspontja az, hogy a főként német javaslatra született csúcsjelölti rendszer felülírja a lisszaboni szerződést, elvesz jogokat az állam- és kormányfőktől, s azoknak a pártoknak adja, amelyek az európai közéletben nem töltenek be komoly szerepet – fejtette ki.

Gulyás Gergely szerint

az állam- és kormányfők között blokkoló kisebbség van,

vagyis azt mondják, hogy nem szabad átengedni a jelölés jogát. Kiemelte, hogy a magyar kormány sosem támogatta a csúcsjelölti rendszert.

"Nincs olyan jelölt, akit a magyar fél jelölne. Sok olyan jelölt van az európai politikában, akit Magyarország jó szívvel támogat" - tette hozzá.

Gyurcsány Ferenc az ellenzék vezetője

Nincs jó állapotban a magyar ellenzék – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Miniszterelnökséget vezető miniszter az EP-választások eredményekről.

“Úgy tűnik, hogy ebben a sajátos roncsderbiben, nem logikátlan módon

azok vannak előnyben, akik szélsőségesek és hangosak, vagy akik újak”

- emelte ki Gulyás Gergely.

A tárcavezető nem zárja ki, hogy miközben a Gyurcsány Ferenc vezette párt korábban nácinak nevezte és elutasította a Jobbikot, idén ősszel egyeztethetnek az önkormányzati választáson.

“Akik ilyen mértékben képesek szembefordulni saját korábbi álláspontjukkal, azok kisebb ideológiai távolságban egymástól miért ne foghatnának össze?” - mondta Gulyás Gergely, aki szerint a vasárnapi választásnak az ellenzéken belüli győztese Gyurcsány Ferenc, és ő az ellenzék vezetője.

Gulyás Gergely a centrális erőtér megszűnését firtató kérdésre azt válaszolta, Európában is példátlan, hogy egy év alatt egy majdnem 20 százalékos támogatottságú párt 6 százalékra esik vissza. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Demokratikus Koalíciót, illetve az azt vezető Gyurcsány Ferenc korábbi kormányzását nevezte szélsőségesnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×