eur:
392.87
usd:
366.53
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Diákok az angol nyelv szóbeli érettségi vizsga előtt az Óbudai Árpád Gimnáziumban 2017. június 18-án. A középszintű szóbeliket az emelt szintű vizsgákat követően, június 19-től 30-ig tartják az érettségit szervező középiskolákban.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Sipos Imre: rögzítik az érettségi vizsgák lebonyolításának minden mozzanatát

Zajlik az okos tankönyvek fejlesztése – mondta az IndfoRádió Aréna című műsorában az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató- és Fejlesztő Intézetének igazgatója. Sipos Imre arról is beszélt, hogy a magyar érettségi vizsgák lebonyolításának minden mozzanatát rögzítik, az egész folyamat szigorú előírások szerint zajlik. Hangsúlyozta: a felsőoktatásba való bejutást 2020-tól az emelt szintű érettségi garantálja.

Az okos tankönyvekkel szemben a legfőbb elvárás, hogy a papíralapú tankönyvekkel azonos tartalmúak legyenek – mondta Sipos Imre.

„Ezenkívül viszont tartalmaz számos olyan kiegészítőt, amit egy papíralapú könyv nem tud”

– tette hozzá az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató- és Fejlesztő Intézetének igazgatója. Az okos tankönyvben több szemelvény kerülhet be, de a diákok dolgát is megkönnyíti, hiszen nem kell külön füzetbe írniuk a feladatok megoldását. Ráadásul videókat és animációkat is tartalmazhatnak a tananyagok.

Az igazgató úgy látja, minden diák megtalálja a helyét a középfokú oktatási rendszerben.

Szerinte jól végiggondolt és szabályozott felvételi eljárás alapján juthatnak be a diákok az intézményekbe.

Sipos Imre arról is beszélt, hogy a diákok számára a 6 és 8 évfolyamos vagy a 4 évfolyamos gimnáziumok közül melyek a kedvezőbbek. A szakértő reméli, hogy nagyon sok tehetséges tanuló marad az általános iskolákban is. Mint mondta: a versengés hozzátartozik a magyar kultúrához, ha pedig a gyermeket nem veszik fel, maradhat a 8 + 4 éves oktatásban. Sipos Imre a hozzátette: a családoknak a tanulók érdekeit és képességeit figyelembe kell venniük a következő iskola kiválasztásakor.

Szigorúan szabályozott, de bonyolult feladat az érettségi lebonyolítása

A magyar érettségi vizsgák lebonyolítása rendkívül szigorú keretek között zajlik, ennek ellenére a történelem érettségi esetében hiba történt – mondta az Eszterházy Károly Egyetem oktatáskutató- és fejlesztő intézetének igazgatója, miután a szerdai történelem érettségi kezdete előtt nyilvánosságra kerülhettek a vizsga témái, ezért az Oktatási Hivatal büntetőfeljelentést tett ismeretlen tettes ellen. A vizsgarendszer jól működik, de nagyon bonyolult szervezési és logisztikai feladatokkal jár, melyek lebonyolításában sokan vesznek részt. Ki kell vizsgálni, ki hibázhatott.

Sipos Imre szerint helyes döntés volt, hogy a vizsgát nem kell újraírni.

„Sok ember életét nehezítette volna meg”

– hangsúlyozta. Az Oktatási Hivatal bölcsen és gyorsan reagált a problémára – tette hozzá.

Az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató- és Fejlesztő Intézetének igazgatója hangsúlyozta azt is, hogy a felsőoktatásba való bejutást 2020-tól az emelt szintű érettségi garantálja. A kétszintű érettségi vizsga bevezetésekor ez a cél lebegett a jogalkotó szeme előtt – jegyezte meg. A céltudatos tanulók, akik már 10. osztályban eldöntik, hogy hol szeretnének tovább tanulni, 11-12.-ben fel tudnak készülni az emelt szintű érettségire. Sipos Imre úgy látja, a középszintű érettséginek is van értéke a munkaerőpiacon és a felsőoktatásban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Vér tapadhat az Apple termékeihez?

Vér tapadhat az Apple termékeihez?

A Kongói Demokratikus Köztársaság kormánya felszólította az Apple-t: tisztázza, tudatában van-e annak, hogy termékei előállításához felhasznált ásványi anyagok között lehetnek olyanok is, amelyek a konfliktusok sújtotta területekről származnak. A kormány által megbízott nemzetközi jogászcsoport levelet küldött Tim Cooknak és az Apple francia leányvállalatának, amelyben aggodalmukat fejezték ki és válaszokat követeltek arra, hogyan biztosítja az Apple ellátási láncának átláthatóságát egy olyan régióban, ahol több mint 100 fegyveres csoport tevékenykedik - közölte az ABC News.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×