INFORÁDIÓ
2023. április 1. szombat
Hugó

érettségi

kiszivárogtatás

történelem

oktatási hivatal

Kiszivároghattak a töritételek - itt a hivatalos tájékoztatás

Kiszivároghattak a töritételek - itt a hivatalos tájékoztatás

Infostart

Bejelentések szerint a Facebookon keringtek és kedden sok diákhoz eljutottak a szerdai történelem érettségi esszéfeladatának témái.

Ahogy az Eduline cikke alapján az Infostart is megírta, egy olyan screenshot keringett a különböző közösségi oldalakon, amelyen szerepelnek a szerdai középszintű történelemérettségi esszétémái. Lakossági információk szerint ez a kép már tegnap este elkezdett terjedni, így voltak olyan diákok, akik már reggel 8 óra előtt tudták, hogy Szent István, a sztálini propaganda, a középkori uradalmak és a trianoni béke következményeiről írhatnak majd esszét.

Az Oktatási Hivatal az üggyel kapcsolatos kérdéseinkre közölte: "2019. május 8-án, a történelem írásbeli érettségi vizsga megkezdését követően az Oktatási Hivatalhoz bejelentés érkezett arról, hogy egy közösségi oldal zárt csoportjában a középszintű történelem érettségi feladatsor esszétémáit a vizsga kezdete előtt közzétehették.

A hivatal ismeretlen tettes ellen büntető feljelentést tett."

Azt egyelőre nem tudni, hogy meg kell-e ismételni az érettségit, de ezzel kapcsolatban már rémhírek terjednek az interneten.

A BRFK az MTI megkeresésére szerda délután azt közölte, hogy megérkezett a feljelentés, amely alapján el is rendelték a nyomozást ismeretlen tettes ellen.

Futótűzként terjedt

"A mai napon a történelemérettségi volt a soron. Mikor kiléptem a teremből, hatalmas megkönnyebbüléssel vettem tudomásul, hogy ez nem is volt annyira nehéz. Két perccel később évfolyamtársaim közlik, hogy az ő osztályuk tegnapi nap folyamán már este 10-kor tudta az esszét témáját, mások értesültek több helyről, az interneten kering a titkos forrás az esszétémákról, noha ez nem a megoldókulcs, de az érettségi 50%-át ez teszi ki! Azóta több településen az országban a diáktársaim erről beszélnek, hogy volt, aki tudta és volt, aki nem tudta" - írta az egyik olvasó.

Forrás: eduline.hu, index.hu
Forrás: eduline.hu, index.hu

A telefonos képernyőfotó tanúsága szerint valaki azt a szöveget írta, hogy egy ismerősét tanítja "az a tanár, aki a töri érettségit állítja össze, és elvileg biztos, hogy ezek lesznek az esszé témák holnap közép szinten". Az üzenet folytatásában az szerepel, hogy a dolog nem száz százalék, de csak használ, ha valaki átfutja a tételeket.

14 éve volt a legnagyobb botrány

És egyben a legutolsó is: 2005-ben, a kétszintű érettségi debütálásakor a vizsgák előtt kikerültek az internetre a magyar, a történelem és a matematika érettségi feladatai. Végül a történelemből új tételsort állítottak össze, és matekból középszinten újra vizsgázniuk kellett azoknak, akiknek számított a továbbtanuláshoz ez a tantárgy. A többiek kérhették, hogy a középiskola utolsó évfolyamának végén elért osztályzatát ismerjék el érettségi eredménynek. Az ügy megrengette Magyar Bálint oktatási miniszter székét.

Szintén az ő minisztersége idején, 1998-ban történt, hogy az egyik kereskedelmi rádió nem sokkal a matematika érettségi tételek kihirdetése után beolvasta azok megoldásait. Ezzel akár befolyásolhatták a vizsgázók eredményeit. A teszteket végül nem íratták újra.

2000-ben történt meg az a baki, hogy az olasz érettségi feladatai ugyanazok voltak, mint az előző éviek. Pokorni Zoltán miniszter úgy döntött, hogy nem kell újra vizsgázni.

2002-ben pedig olyan Radnóti-vers volt a magyar írásbeli egyik feladatában, ami a legtöbb középiskolában használt szöveggyűjteményben nem volt benne. Emiatt az iskoláknak fénymásolniuk kellett, illetve megfelelő könyveket kellett szerezniük, ami időveszteséget jelentett, ráadásul ezzel megsértették az érettségi szabályzatot.

1989-ben is megtörtént, hogy idő előtt ismertté váltak a matematika érettségi tételek. A Glatz Ferenc vezette Művelődési Minisztérium úgy döntött, hogy nem értékelik a már megírt matematikadolgozatokat. Az érettségi bizonyítványokba az év végi matematikajegy került.

Egy évvel később egy napilaphoz szivárgott ki a magyar érettségi tételsora, a feladatokat ezért visszavonták.

Kapcsolódó hang

Érettségi botrány - Történelemtanárok Egylete
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018