eur:
395.73
usd:
367.09
bux:
65150.05
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Róma, 2018. május 10.Matteo Salvini, a Liga párt elnöke távozik az Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetőjével, Luigi Di Maióval tartott megbeszéléséről Rómában 2018. május 10-én. A két politikus május 14-ig kért határidőt az olasz államfőtől a választások utáni új kormány megalakítására. (MTI/EPA/Giuseppe Lami)
Nyitókép: MTI/EPA/Giuseppe Lami

Szakértők: az olasz megszorítások csak az állampolgárok sanyargatására voltak jók

Akár a miniszterelnök-helyettes bukásával is járhat a májusi európai parlamenti választás Olaszországban – mondta az InfoRádió Aréna című műsorban a téma két szakértője. Molnár Anna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Docense és Szomráky Béla újságíró szerint egyre nagyobb az elégedetlenség és az ország gyenge gazdasági teljesítménye az eurozónára is fenyegetést jelent.

Viharfellegek borultak az Öt Csillag Mozgalom egére az olasz sajtó szerint, miután a legnagyobb kormánypárt a vasárnapi szardíniai tartományi választáson drámai vereséget szenvedett. Szavazói negyedét veszítette el: míg a 2018-as parlamenti választáson a szardíniaiak 40 százaléka, addig a hétvégén csupán 10 százaléka voksolt a mozgalomra. A közvélemény-kutatások ezalatt a másik kormánypárt, a Liga nagyarányú megerősödését mutatják: minden harmadik olasz Matteo Salvini pártjára voksolna.

Szomráky Béla újságíró szerint a két kormánypárt versengése véresen komoly, Matteo Salvini örülne, ha Luigi di Maio elbukna. Úgy véli:

Salvini célja, hogy szépen fokozatosan robbantsa szét az Öt Csillag Mozgalmat.

Majd a megmaradt részüket – esetleg beengedve az Olaszországi Testvéreket – irányítva nyugodtan tudjon kormányozna anélkül, hogy Berlusconival kelljen vitatkoznia, aki még mindig nagyobb súllyal bír.

Molnár Anna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense mindazonáltal hozzátette: bár egyik pártnak sem érdeke, hogy a koalíció felbomoljon, amennyiben az Öt Csillag Mozgalom az európai parlamenti választáson is gyengén fog szerepelni, akár lemondásra is kényszerülhet a miniszterelnök-helyettes Luigi di Maio.

Molnár Anna szerint az Öt Csillag Mozgalom csökkenő népszerűségét próbálta palástolni Lugi di Maio Párizsban, amikor a francia államfő leváltását követelő sárgamellényes mozgalom vezetőivel ült tárgyalóasztalhoz.

„Ezzel akarta kifejezni azt, hogy ő egy ilyen mozgalom mögé tud állni”

– fogalmazott a szakértő, aki szerint ez akár visszájára is fordulhat, hiszen a sárgamellényesek megmozdulásai eléggé felborították a franciákat is. Hozzátette, szerinte éppen azért nagy Olaszországban Salvini támogatottsága, mert rendet, erős embert jelent, nem pedig felfordulást.

Szomráky Béla hozzátette: amíg Luigi di Maio Párizsban, addig Matteo Salvini Budapesten és Varsóban keresett szövetségeseket: a Jog és Igazságosság és a Fidesz kész közösséget vállalni az olaszországi Ligával.

Veszélyben az eurozóna

Az olasz gazdasági recesszió okát nem a jelenlegi kormány gazdaságpolitikájában, hanem az azt megelőző időszak megszorításaiban kell keresnünk – véli Szomráky Béla. Kiemelte: hat év megszorítás után – amelyet főként az Európai Bizottság emberei fogalmaztak meg – az államadósság 111 százalékról 131-re emelkedett. Az újságíró szerint tehát

az olaszok sanyargatásán kívül semmire sem mentek vele.

A szakértő hozzátette: a nagyobb államadósság és az abból fakadó további eladósodás az olaszok számára elfogadható, hiszen látják, hogy a megszorítások politikája csődöt mondott.

Molnár Anna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense arra hívta fel a figyelmet, hogy ha a magas államadósság kiegészül az Öt Csillag Mozgalom merész gazdaságpolitikájával, például az alapjövedelem bevezetésével, az beláthatatlan következményekkel járhat. Mint mondta: ha nem lesz növekedés, nem lehet csökkenteni a hiányt, így több lesz a költségvetési hiány, mint amennyit terveztek,

ez még inkább veszélybe sodorja az államadósság finanszírozását.

Hangsúlyozta, ez nagyon bizalmi alapú terület. Túlzottdeficit-eljárás esetén a végső döntés nem az Európai Bizottságé, hanem az Európai Tanácsé, ahol az állam- és kormányfők ülnek össze. Ősszel a testület támogatta az Európai Bizottságot abban, hogy Olaszországot minél inkább a hiány csökkentése felé terelje, mert ha ez nem történik meg, az magát az eurozónát is veszélyezteti.

Molnár Anna és Szomráky Béla megegyeztek abban, hogy az olasz gazdaság gyenge szereplése az Öt Csillag Mozgalom társadalmi elfogadottságára jelenti a legnagyobb veszélyt, hiszen az protestpártként a választási kampányában éppen a most tapasztalt gazdaságpolitikai útvesztőkre kínált alternatívát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát
Jelentés

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×