eur:
394.92
usd:
363.11
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Pixabay.com

Szállodaszövetség: nevek nélkül gyűjtik az adatokat

A turizmustörvény módosításának értelmében a szálláshelyek idén nyártól a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatbázisába fogják feltölteni a vendégeik adatait, amelyekhez a rendőrség és az adóhatóság is hozzáférhet. A Demokratikus Koalíció feljelentést tett az Európai Bizottságnál, és aggályait fogalmazta meg a Társaság a Szabadságjogokért is. Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója a Magyar Időknek adott interjúban cáfolta, hogy veszélybe kerülnek a szállóvendégek bizalmas adatai, és ugyanezt mondta az InfoRádiónak Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elnöke, Flesch Tamás az InfoRádión keresztül igyekezett eloszlatni egy félreértést, mely szerint illetéktelen kezekbe kerülhetnek a szállóvendégek adatai az új turizmustörvény alapján.

"Semmilyen plusz dolgot nem kell tennie a vendégnek és semmilyen plusz dolog nem fog vele történni. Eddig is, amikor a szállodába odament, be kellett mutatni az iratait, be kellett jelentkeznie.

A kérdés csupán annyi, hogy mi fog történni ezután az ő adataival"

- világított rá Flesch Tamás, majd így folytatta: "Eddig is rögzítettük az adatokat, az Európai Unióban a GDPR irányelvek megadják, hogy hogy kell kezelni az adatokat, ez nagyon szigorú adatkezelési rend. Amit most bevezetnek nyártól a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ égisze alatt, hogy

az adatok teljesen anonim módon, tehát név és minden más nélkül, csak nemzetiséggel és a pénzköltéssel megy egy központba, ahol fel tudják dolgozni, milyen nemzetiségből milyen költések voltak.

Rendelkezésre fog állni bizonyos statisztika, és nem 50-80 nap késéssel" - mutatott rá Flesch Tamás.

Arra reagálva, hogy a rögzített adatokba a rendőrség is betekinthet, Flesch elmondta, "bármilyen adatba betekinthet a rendőrség, ha arra van jogi felhatalmazása, enélkül nem teheti meg ezt,

nem ezen a rendszeren keresztül fogják megfigyelni az embereket".

A diszkréció tehát - "nem is kérdés" - nem sérül. A rendszer egyébként Németországban, Ausztriában, de Horvátországban és másutt is működik.

Arató Gergely, a Demokratikus Koalíció parlamenti képviselője szerint az új szabályozás sérti az uniós adatvédelmi elveket,

a DK pedig az Európai Bizottsághoz fordul a turizmustörény módosítása miatt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×