eur:
393.84
usd:
367.91
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a nyári Erzsébet-táborok elindulása alkalmából tartott sajtótájékoztató után kézműves foglalkozáson vesz részt a zánkai Erzsébet Üdülőközpont és Táborban 2018. június 18-án. Novák Katalin elmondta, hogy tartalmas és olcsó kikapcsolódást kínálnak egész nyáron az Erzsébet-táborok, amelyekben tavalyhoz képest idén több gyermek és hosszabb ideig nyaralhat.
Nyitókép: MTI/Bodnár Boglárka

Novák Katalin: házi feladatot kap a kormány

A jövő héten nyilvánosságra hozzák a családtámogatásról szóló nemzeti konzultáció eredményét - jelentette be Novák Katalin az InfoRádióban. A kormány idén tovább finomítja a csok egész rendszerét - mondta az Arénában az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.

Egymillió 400 ezer ember töltötte ki és küldte vissza a kormánynak a családtámogatásról szóló nemzeti konzultációs kérdőíveit – tájékoztatott az államtitkár. "Komoly eredmény, hogy ez lett harmadik legnagyobb számban kitöltött konzultáció" – hangsúlyozta Novák Katalin. Mint mondta: ha egyértelmű irányok rajzolódnak ki a visszajelzésekből,

„az számunkra nem csak visszacsatolás, hanem házi feladat is”.

A kormány olyan kérdéseket is feltett a konzultáció alkalmával, amelyek általános jellegűek, de fontos szerepük van a családtámogatási irányok kijelölésében – tette hozzá Novák Katalin. "Ismét kértünk egy megerősítést ahhoz, hogy próbáljuk meg a saját belső erőforrásainkat mozgósítani" – emelte ki az államtitkár. A kormány azt is megkérdezte, hogy összekössék-e a jövőben is a családtámogatásokat a munkavállalással.

Novák Katalin megjegyezte: Magyarországon majdnem teljes foglalkoztatás van. „Szinte kimondhatjuk, hogy aki akar, tud is dolgozni.

Nem biztos, hogy pont ott, pont azt, amit szeretne, de alapvetően már nem nehéz munkát találni”

– fogalmazott. Az államtitkár úgy véli: így már elvárhatják azt, hogy a gyerekesek azt a felelősséget is vállalják, hogy tesznek gyermekeik eltartásáért és dolgozni fog.

„Minimum megtartjuk, de reményeink szerint növelni fogjuk a családtámogatások mértékét annak érdekében, hogy Magyarország egy idősödő és csökkenő népességű országból egy gyarapodó, fiatalodó nemzetté váljon” – fogalmazott Novák Katalin.

Jön a falusi csok

A kistelepüléseken élők számára speciális feltételekkel biztosít családi otthonteremtési kedvezményt a kormány a Magyar falu program keretében – mondta az államtitkár, hozzátéve: ez több mint 3 millió embert érint. Ezeken a területeken más problémák vannak a lakhatás, az otthonteremtés terén, mint a pélfául a fővárosban – emelte ki.

A falusi csok bevezetésével az a cél, hogy ne néptelenedjenek el, ne öregedjenek el ezek a települések, sőt, tudjanak visszafiatalodni" – fogalmazott az államtitkár. Mint mondta: ehhez munkára és otthonra van szükség, illetve szolgáltatások kellenek: iskola és egészségügy.

Novák Katalin szerint fontos, hogy

„nézzenek is ki valahogy ezek a falvak, ne tákolmányok építését támogassuk,

legyen valamilyen utcakép, legyen valamilyen egységes falukép”. Lehet, hogy az otthonok felújítása nagyobb realitás, mint új házakat építeni – vélekedett. A kormány egyébként idén tovább finomítja a csok egész rendszerét, de ennek a részletei még nem nyilvánosak – mondta Novák Katalin.

Családbarát szülészetek

"A szülés nemcsak azért meghatározó élmény, mert egy életre szóló néhány olyan óra zajlik le, amire mindig emlékezni fogunk, amikor a gyerekünkre nézünk, a szülés a világ egyik legtermészetesebb dolga” – fogalmazott Novák Katalin. A gyermek világrahozatalának emléke meghatározó lehet, amikor a szülők arról döntenek, hogy vállalnak-e újabb babát – vélekedett az államtitkár.

Az apás szülés támogatása, a szülők felkészítése a szülésre sokat segíthet a pozitív élmények kialakításában. Fontos továbbá, hogy az anya szoptathassa a gyermeket a szülés után, illetve hogy biztosítsák számukra azt az "arany órát", amikor a baba és az édesanya egymásra találhat.

Az intimitás megadása is lényeges lehet, egy szülőszobában ne többen vajúdjanak.

„A szülés egyszerre legyen biztonságos és intim”

– hangsúlyozta Novák Katalin. Ehhez szemléletváltásra és eszközök beszerzésére van szükség. A kormány a most meghirdetett pályázattal 78-ból 44 szülészeti intézményt tud támogatni, ami 6,4 milliárd forintos beruházást jelentett. A cél, hogy az összes szülészet az új elvárásoknak megfelelően működjön az országban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×