eur:
394.31
usd:
369.55
bux:
65208.27
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay.com

Végrehajtás: kulcsszereplőkké váltak a közjegyzők

Bizonyos polgári ügyekben a bíróságok helyett csak közjegyzők kezdeményezhetnek végrehajtásokat 2010 óta. Arról, hogy melyek ezek az esetek, illetve milyen speciális szabályok vonatkoznak ezekre, Reviczky Renáta közjegyzőhelyettes beszélt az InfoRádióban.

A közjegyző bizonyos ügyekben gyakorlatilag a végrehajtást elrendelő bíróságként működik - fogalmazott az InfoRádióban Reviczky Renáta közjegyzőhelyettes. Mint ismertette, 2010 óta közjegyzői hatáskörbe tartozik a végrehajtások elrendelése.

Elismerte, ez a munka a közjegyzői tevékenység "kellemetlenebb része", de "nyilván a jogosultak érdekében szükséges is".

"Abban az esetben, ha van egy jogerős határozat, amit közjegyző hozott, egy jogerősen jóváhagyott egyezség vagy egy okirat, miből valakinek kötelezettsége keletkezett, de nem teljesíti határidőig, akkor a jogosult állami kényszert vehet igénybe"

- magyarázta a hátteret Reviczky Renáta. A végrehajtás elrendelése az a pillanat, amitől a végrehajtó például pénzt tud levonni az érintett bankszámlájáról.

Lerövidít például egy polgári peres eljárást: ha egy bíróság ítéletét nem hajtják végre, közjegyzőhöz lehet fordulni, de ő nem jogvitákat bírál el, hanem egyszerűen elrendeli a végrehajtást, ha minden jogi feltétel fennáll. Ez ellen természetesen lehet fellebbezni, még úgy is, hogy a közjegyző jogerős határozatokból, közjegyzői okiratba foglalt kötelezettségvállalások alapján (kölcsönszerződés, bérleti szerződés) dolgozik.

"Ha egy bérlő nem hagy el egy ingatlant a bérleti szerződés megszűntével, a bérbeadó közjegyzőhöz fordulhat, az pedig végrehajtást rendelhet el, ami alapján a végrehajtó kiteheti a lakásból a bérlőt"

- hozza példaként a közjegyzőhelyettes. Tehát akár érdemes közjegyzővel is megerősíttetni egy ilyen szerződést.

A végrehajtás cselekménye egy elektronikus értesítés a végrehajtónak a közjegyzőtől,

utána a közjegyző "normál esetben már nem lát rá" a folyamatra, az adóst már a végrehajtó "deríti fel", ő folytatja le az eljárás legkellemetlenebb részét.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×