eur:
394.6
usd:
365.12
bux:
65493.78
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Hiller István, az MSZP választmányi elnöke, megválasztott parlamenti képviselő megérkezik az Országgyűlés alakuló ülését előkészítő tárgyalásra az Országház Apponyi Albert terméhez 2018. április 25-én.
Nyitókép: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Hiller István: aki jön, jön, aki nem, nem

Vitaképes dokumentumnak tartja Hiller István a Nemzeti Alaptanterv tervezetét, pártja, az MSZP, valamint a Párbeszéd összefogását pedig "Európa-párti erők nyitott szövetségének" nevezte az MSZP politikusa, volt oktatási miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában.

Magyarországon nem szakmai kérdés a felsőoktatás finanszírozása, hanem

"politikai adok-kapok"

- mondta Hiller István.

"A jelenlegi kormány küzd azzal, hogy hogyan lehet a felsőoktatás finanszírozását jobbá és működőképessé tenni. A legkülönbözőbb modellek közül választanak,

eddig a nagyon erős, centrálisan irányított, központosított rendszer kancellárokon keresztül, majdhogynem pénzügyi kézi irányítást láttunk, az új idők új szele pedig az, hogy teljes szabadság legyen, sőt még az állami fenntartás is szűnjön meg"

- fogalmazott.

Hiller István hozzátette, hogy

az MSZP népszavazási kezdeményezésében az az ingyenes egyetemi képzéshez kapcsolódó kérdés is szerepelt, amelyet korábban a Fidesz is feltett.

"Szóra, betűre ugyanazt a kérdést most

a Nemzeti Választási Bizottság elkaszálta,

amit 2008-ban a Fidesz benyújtott, ezért fellebbezünk, a Kúria elé visszük az ügyet" - jelentette ki a volt oktatási miniszter.

Az MSZP-Párbeszéd által az Országgyűlésnek benyújtott

oktatási minimum programról is beszélt: egyeztetésében pártja is részt vett, de mint elmondta, azt leginkább szakmai és civil szervezetek fogalmazták meg.

"Azt hiszem, ez modellként is helyes. A szakma csinálta a szakma dolgát, a politika a politika dolgát" - mondta a politikus.

A készülő Nemzeti Alaptantervről elmondta: "az, amit Csépe Valéria akadémikus asszony előállított, ezt egy kimondottan vitaképes anyagnak tekintem. Szóhasználatában olyan kategóriákat hoz vissza, amiket kiirtott az elmúlt fél évtized a magyar oktatáspolitika nyelvezetéből. A dokumentum hosszú évek után egy olyan vállalkozás, ami szakmai csapat munkája, lehet rá mondani, hogy jó vagy rossz".

Felhívta rá a figyelmet ugyanakkor, hogy

a dokumentum nincs a nyilvánosság előtt, azt jelenleg az erőforrástárcánál tekintik át.

A szövetség ajtaja nyitva áll

A tavaszi európai parlamenti választásokról szólva elmondta, az MSZP és a Párbeszéd Európa-párti szövetsége nyitott, de "senki ne várjon olyan, brazil tévésorozatra emlékeztető sagát, ami az összefogósdinak valamiféle lenyomata".

Megítélése szerint világosan ki kell mondani,

ennek a szövetségnek az ajtaja nyitva áll, mindenki, aki egyetért az elvekkel és a gyakorlattal, azt szívesen várják, "aki jön, jön, aki nem, nem".

A helyzet szerinte egyértelmű: vannak Európa-párti magyarok és vannak nem Európa-pártiak. "Mi azokat szeretnénk egy gondolatkör és egy szervezet köré összehozni, akik a magyarság és az európaiság ügyét együtt gondolják érvényesíteni" - nyomatékosította Hiller István, mint fogalmazott, azok közé tarzozik, akik magyarság és európaiság ügyét csak együtt tudják elképzelni, ez a hitvallása" történészként és politikusként is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×