eur:
389.55
usd:
357.83
bux:
73282.13
2024. július 22. hétfő Magdolna

LMP: alkotmányellenes a kormány bürokráciacsökkentése – a nap hírei

Az első világháború lezárásának századik évfordulójára emlékeztek Európa szerte. Emlékművet avattak az első világháború magyar hőseinek a Fiumei úti sírkertben. A francia államfő szerint Európának saját védelmet kell kiépítenie amerikai fegyverek beszerzése helyett.

Az első világháborút lezáró fegyverszüneti egyezmény századik évfordulójára emlékeztek Európa szerte. A béke megőrzéséért emelt szót a francia elnök a párizsi centenáriumi ünnepségen. Emmanuel Macron a befelé fordulás, az erőszak, a leigázás elutasítására kérte a csaknem száz ország képviselőjét, köztük 72 állam- és kormányfőt. A megemlékezés után nyílt meg a Párizsi Békefórum, amelyen egységes álláspont kialakítását sürgették a világbéke megteremtéséért a német és a francia vezetők. Angela Merkel német kancellár úgy fogalmazott: az egyre növekvő nacionalizmus és populizmus fenyegetést jelent az 1945 után létrejött európai biztonságra. A háromnapos rendezvény témája a multilaterális világrend megőrzése.

Magyarországon is megemlékeztek az első világháború befejezésének centenáriumról. Debrecenben, a felújított Hősök temetőjében Benkő Tibor honvédelmi miniszter azt mondta: a halott katona mindenütt megérdemli, hogy megemlékezzenek róla. Kósa Lajos az országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke azt mondta: amíg lesz magyar állam, addig mindig fejet hajtanak azok előtt, akik megvédik a hazát.

Az első világháború magyar hőseinek emlékművét avatták fel a nagy háború befejezésének 100. évfordulóján Budapesten, a Fiumei úti sírkertben. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára hangsúlyozta: Magyarország történelmében egyetlenegy háborúban sem hunyt el annyi katona, mint az első világháborúban. Elmondta: az akkor Magyarország területéről 3 millió 800 ezer embert soroztak be, 661 ezren haltak hősi halált, 743 ezren sebesültek meg és 734 ezren estek hadifogságba.

A lengyelek hagyományosan szabad emberek, akiknek saját értékrendjük van, amelyben mindig is támogatta őket a katolikus egyház - jelentette ki a lengyel államfő. Andrzej Duda országa függetlensége visszaszerzésének 100. évfordulója alkalmából nyilatkozott a Kossuth Rádiónak. A lengyel elnök beszélt arról is, hogy sok személyes barátság köti össze a lengyel és a magyar népet.

Átlépte a 300 ezret a kisadózó vállalkozások tételes adóját választók száma – közölte a pénzügyminiszter. Varga Mihály kiemelte: ez azt jelenti, hogy csaknem minden harmadik cég ezt az adózási módot választotta. A katások havi 1 millió forint bevételig 50 ezer forint befizetésével teljesítik adókötelezettségüket.

Az LMP szerint alkotmányellenes módon hajtja végre a bürokráciacsökkentéssel járó elbocsátásokat a kormány. Schmuck Erzsébet, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese elmondta: az is sérti az alkotmányban védett emberi méltóságot, hogy a kabinet hosszú hónapok óta bizonytalanságban tartja a közszférában dolgozókat és az elbocsátásokat sok esetben nem személyesen, hanem az ügyfélkapun keresztül közli az érintettekkel.

Újraválasztotta a Párbeszéd társelnökének Szabó Tímeát és Karácsony Gergelyt a párt tisztújító taggyűlése. A budapesti tanácskozás résztvevői szavaztak a héttagú elnökségről is. Karácsony Gergely az elfogadott politikai stratégiáról elmondta: a Párbeszéd az MSZP-vel közösen indul a jövő évi európai parlamenti választáson, de eközben egy széles körű, Európa-párti szövetség kialakítására törekszik civil szervezetekkel és társadalmi mozgalmakkal.

Fődíjat nyert Ujj Mészáros Károly új filmje a Braunschweigi Nemzetközi Fesztiválon. Az X - A rendszerből törölve című thrillert november 1-je óta vetítik a magyarországi mozik.

A francia államfő szerint Európának saját védelmet kell kiépítenie amerikai fegyverek beszerzése helyett. Emmanuel Macron a CNN hírtelevíziónak adott interjúban hangsúlyozta: a védelmi költségvetések emelésének Európa biztonságát és autonómiáját kell szolgálniuk. A politikus továbbra is szükségesnek tartja egy önálló európai haderő létrehozását.

Az olaj világpiaci árcsökkenésének megállításáért kész mérsékelni a kitermelést a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete és több szövetségese. Az OPEC és más intézményeknek az előrejelzése szerint jövőre a kőolaj világpiacát a kínálat jellemezheti, miközben lassul a kereslet növekedése.

Címlapról ajánljuk
Szakértő: Joe Biden magától nem lépett volna vissza, személyes okok miatt is ragaszkodhatott a hatalomhoz

Szakértő: Joe Biden magától nem lépett volna vissza, személyes okok miatt is ragaszkodhatott a hatalomhoz

A Demokrata Párton belül továbbra is nagy befolyással rendelkező Barack Obama támogatásának elvesztése miatt kényszerülhetett visszalépésre a jelenlegi amerikai elnök – mondta az InfoRádióban Farkas-Bede Katalin. A Budapesti Corvinus Egyetem docense arról is beszélt, hogy Amerikában legutóbb a XIX. században volt olyan, hogy egy elnök valamiképpen elvesztette pártja támogatását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×