eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Az első felmérések szerint a CDU nyerte a hesseni választást, de sokat veszített támogatottságából - a nap hírei

Továbbra is az óraátállítás eltörlését sürgeti a Jobbik. Duplájára emelkedik a közfoglalkoztatottak elhelyezkedési juttatása novembertől - jelentette be a pénzügyminiszter.

Németországban a szavazóhelyiséget elhagyók megkérdezésével készült felmérés alapján megnyerte a hesseni tartományi választást a Kereszténydemokrata Unió, de a Szociáldemokrata Párthoz hasonlóan sokat veszített támogatásából. Az ARD közszolgálati televízió által közölt adatok szerint a CDU a voksok 28, az SPD pedig a 20 százalékát szerezte meg. Mindkét párt 10 százalékot meghaladó mértékben gyengült a 2013-as választásokhoz képest. A tartományban a CDU-val koalícióban kormányzó Zöldek erősödtek, és a voksok 19,5 százalékát kapták. Bekerült a tartományi parlamentbe az Alternatíva Németországnak, amely 12 százalékos támogatást szerzett. A részvétel az 5 évvel ezelőttinél alacsonyabb, 67,5 százalékos volt Hessen tartományban.

Duplájára emelkedik a közfoglalkoztatottak elhelyezkedési juttatása novembertől - jelentette be a pénzügyminiszter. Varga Mihály hangsúlyozta: a munkabér mellett járó pénz havi 45.600 forintra emelkedik addig, amíg a közfoglalkoztatási szerződés érvényes. A tárcavezető szerint a programmal országos szinten akár 50 ezren is elhelyezkedhetnek az elsődleges munkaerőpiacon 2019 végéig.

A szociális válságra is kiterjedő átfogó drogstratégiát szorgalmaz az MSZP és a Párbeszéd. Burány Sándor, az ellenzéki pártszövetség országgyűlési képviselője a kőbányai Hős utcában tartott tájékoztatóján úgy vélte: a kialakult helyzet oka a szociális válság, emiatt nyúlnak az ott élők droghoz, ezért veszélyeztetik a közbiztonságot. D. Kovács Róbert Antal 10. kerületi polgármester pénteken az InfoRádióban elmondta: a helyhatóság megvásárolja a Hős utca 15. szám alatt élők lakásait, utána pedig lebontja az épületet.

Továbbra is az óraátállítás eltörlését és a nyári időszámítás megtartását sürgeti a Jobbik. Kepli Lajos, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője elmondta: a közelmúltban az Európai Parlament után az Európai Bizottság is kinyilvánította, hogy az unió területén eltörölné az évenkénti kétszeri óraátállítást, és a magyar kormánynak Brüsszel felé márciusig kell jeleznie, hogy a téli vagy a nyári időszámítást szeretné megtartani.

A nyugdíjprémium számítási gyakorlatának megváltoztatását kezdeményezi az LMP a kisnyugdíjasok érdekében. Schmuck Erzsébet, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese elmondta: az LMP által benyújtott törvényjavaslat alapján novemberben azok is megkapnák a nyugdíjprémium teljes összegét, akiknek 80 ezer forint alatti a juttatása. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy 50 ezer forintos nyugdíj után 11.250, a nyugdíjminimum esetén pedig alig több mint 6 ezer forint jár prémiumként.

A brit pénzügyminiszter szerint a kormánynak új költségvetést kell készítenie, ha nem születik megállapodás a brit uniós tagság megszűnésének feltételrendszeréről az Európai Unióval. Philip Hammond azt mondta: ha elmaradna a Brexit-megállapodás, a londoni kabinet erre az eshetőségre készenléti tervet dolgoz ki.

Felmérés szerint a brit választóknak sokszor téves elképzeléseik vannak arról, hogy az Európai Unió többi tagországából az Egyesült Királyságba irányuló bevándorlás milyen hatásokat gyakorol a gazdaságra. A briteknek mindössze a 29 százaléka tudja, hogy a külföldi uniós munkavállalók jóval több adót fizetnek be a költségvetésbe, mint amennyit onnan szociális bagy egészségügyi ellátásra igénybe vesznek.

A pápa szerint a katolikus egyháznak meg kell ismernie a fiatalok világát és nagyobb figyelmet kell szentelnie az ifjú generációnak. Ferenc pápa a Szent Péter-bazilikában bemutatott misével zárta le a 15. rendes szinódust, amelynek középpontjában a fiatalok álltak. A tanácskozás záró dokumentuma a nők egyházi szerepének kiterjesztését, a melegek egyházi életbe való bevonását és a szexuális visszaélésekkel szembeni erélyesebb fellépést is szorgalmazza.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Indiában pénteken kezdődött meg a világ legnagyobb általános választása, amelyen közel 1 milliárd választásra jogosult adhatja le a szavazatát. A rendkívüli méretek miatt ezt a szokásosnál sokkal hosszabb időkeretben bonyolítják le, összesen hat héten keresztül zajlik a voksolás, eredményekre csak júniusban lehet majd számítani. A döntés nem könnyű, ugyanis számos olyan tényező van, amely befolyásolhatja a választók döntését. Elemzésünkben összeszedjük, hogy mi motiválhatja most az indiai szavazókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×