eur:
369.87
usd:
345.56
bux:
47869.61
2023. június 3. szombat Klotild
Nyitókép: Pixabay

Az apa-gyermek kapcsolat titkai

A gyermekek életét alapvetően befolyásolhatja az apával töltött idő, és annak minősége - mondta az InfoRádió Családi Hét című magazinműsorában Léder László pszichológus.

A gyereknek ugyanúgy, ahogy az "én-időre", és az "anya-időre", szüksége van az "apa-időre" is.

"Ha az apa elegendő időt tölt a gyerekével, a gyerekek kitűnő coach-ként jó apát csinálnak belőlünk.

Egy gyermek pontosan tudja, és jelzi is, hogy mikor lenne csak az apjával vagy csak az anyjával, és mikor mindkettejükkel.

Ha erre ráhangolódunk, akkor lényegében csak reagálnunk kell, de egyértelmű, hogy kell külön idő is az apa és a gyermek számára" - fogalmazott Léder László.

Ne a közös idő rovására menjen

A pszichológus szerint az is nagyon fontos, hogy mindez ne a közösen eltöltött idő rovására menjen. Ha ugyanis egy családnak nincs elég ideje arra, hogy a szülők és a gyerekek együtt legyenek, akkor nem az a megoldás, hogy a kevés szabadidőben apa még kiszakad a gyermekével a családból. Az alapvető az, hogy egy család időt töltsön együtt, és ezen belül kellenek olyan saját idők, amikor a gyermek csak az apjával, vagy csak az anyjával van, és kell olyan idő is, amikor békén hagyjuk és csak magával van, vagy a barátaival, vagy a testvérével - emelte ki a pszichológus.

Fiúk és lányok

A fiúk és lányok egyaránt igénylik az "apa-időt". Persze más kell egy kisfiúnak, és más egy kislánynak, de sok mindenben ugyanaz az igény - mondta a pszichológus, hozzátéve, hogy az

apa-lánya kapcsolat ugyanolyan fontosságú, mint az apa-fiú.

A kutatások is azt mutatják, hogy azok a kislányok, akiknek az apjukkal jó kapcsolatunk van, az élet minden területén jobban teljesítenek, és ami a legfontosabb, párkapcsolatokban ügyesebbek, érettebbek lesznek.

Ez a kapcsolat megerősíti az önbizalmukat, és megtanulják, hogy a nemek kommunikációjában jelentős különség van, ezáltal megtanulják a férfi-női kommunikációt

- összegezte Léder László.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Rengeteg magyar háztartást érintő törvény jöhet

Rengeteg magyar háztartást érintő törvény jöhet

Az Origónak adott interjúban Németh Szilárd, a Fidesz rezsicsökkentésért felelős képviselője elmondta, hogy a kormány, a Fidesz és a KDNP-frakció, valamint a szolgáltatók támogatásával törvényjavaslatot készül benyújtani, ami rendezheti a PB-gázpalackok piacán kialakult „helyzetet”. A PB-gázpalack hiány elsősorban a szegényebb háztartásokat érinti, ahol ugyanis nincs bekötve a vezetékes gáz, ott legalábbis nyáron főzésre jellemzően palackos gázt használnak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. június 3. 13:05
×
×
×
×