eur:
386.93
usd:
363.79
bux:
56135.72
2023. szeptember 22. péntek Móric
Nyitókép: Pexels

Apa csak egy van - de milyen legyen?

A férfi legyen családfenntartó, ugyanakkor töltsön minél több időt a családjával - ez az ellentmondásos elvárás nehezedik napjaink apáira - állítja a pszichológus. Léder László, az Apa Akadémia alapítója szerint ez nem más, mint az anyák esetében már régóta ismert kettős szerepkövetelmény megismétlődése.

Pár éve még csak az apák napja környékén esett több szó az apákról, azonban ma már szerencsére nem csak akkor kerülnek előtérbe - mondta az InfoRádiónak Léder László pszichológus, az Apa Akadémia alapítója.

A nagyobb figyelem ellenére azonban a hagyományos apa-modell nem szűnt meg:

ő a családfenntartó a családban, az ő jövedelme teszi ki a családi költségvetés nagyját,

amiből persze az következik, hogy energiájának nagy része a munka felé összpontosul, nem pedig a család felé.

A kettős szerepelvárás megjelenése az apáknál is

A KSH Népességtudományi Kutatóintézet kutatása szerint sajnos Magyarországon kimondottan nőtt az az elvárás, hogy a férfi kenyérkereső legyen.

"Ezzel párhuzamosan egy másik elvárás is megerősödött, mégpedig hogy legyen családapa, és minél több időt töltsön a családjával és a gyermekeivel" - mondta Léder László. Hozzátette azt is, hogy az apák esetében is megjelent a kettős szerepvállalás, amiről az édesanyák tekintetében már régóta beszélünk.

Az édesapák bizony ott lennének a családban, maguk is többet szeretnének, de nagyon erős a kenyérkereső szerepük.

Mi az apa szerepe a családban?

Léder László szerint az apa szerepe nem csak az anyagi támogatásban merül ki.

"A gyermekvállalás a párkapcsolat minőségétől függ, hogy érzik-e, hogy a másik szereti őket, tényleg szeretnék-e azt a gyermeket, tehát inkább lélektani faktoroktól függ, nem gazdaságitól" - mondta.

Az Apa Akadémia alapítója azt is elmondta, hogy a magyarországi és nyugat-európai fiatalok nagyon modern elképzelésekkel rendelkeznek. Mondhatjuk úgy is, hogy reform-elképzeléseik vannak: emancipált háztartást képzelnek el, és közösen szeretnének gondoskodni a gyermekükről.

De miután megszületik a gyermek, a párok szép lassan visszaesnek a tradicionális szerepekbe - fejtette ki Léder László.

"Ezt azt jelenti, hogy az apa-anya szerep a gazdasági háttér megteremtésének csapdájába kerül, amiben felborul a munka-magánélet egyensúly, ami miatt sok párkapcsolat megy tönkre"

- summázott Léder.

A teljes beszélgetést meghallgathatják a Családi hét magazin hétfői adásában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.22. péntek, 18:00
Vecsei Miklós
felzárkóztatásért felelős miniszterelnöki biztos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke
„Ha csak le akarod tudni a munkát, csináld otthonról, de ha fejlődni akarsz a szakmádban, menj be az irodába”

„Ha csak le akarod tudni a munkát, csináld otthonról, de ha fejlődni akarsz a szakmádban, menj be az irodába”

A fenti idézet a Bécsben megrendezett CEE Property Forum 2023 konferencia irodapiaci panelbeszélgetésében hangzott el és bár nem értett egyet vele mindenki, mégis jól mutatja, hogy mennyire központi kérdés még mindig a piac szereplői számára az otthoni munkavégzés. Természetesen nem véletlenül, ugyanis az irodai kihasználtság végső soron a bérleti díjakra, a hozamokra, a fejlesztői és befektetői döntésekre egyaránt hatással van. Vajon mit gondolnak erről a kelet-közép-európai régió szakértői? És hogy látják a Magyarországon dolgozó vezetők?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×