INFORÁDIÓ
2021. június 19. szombat
Gyárfás

munkácsy mihály

golgota

pákh imre

Államosítják Munkácsy legismertebb alkotásait

Infostart

A kormány azt szeretné, ha Munkácsy Mihály Golgota című képe a trilógia másik két darabjához hasonlóan állami tulajdonba kerülne, de csak olyan áron, amely a valós értéket tükrözi. A jogi, tulajdoni helyzet rendezésére azért is szükség van, mert az elmúlt években több, sokszor ellentmondó nyilatkozat jelent meg a kép sorsával kapcsolatban. A Kúria legutóbbi döntésétől függetlenül a Pákh Imre tulajdonában lévő műalkotás státusa nem változott, ugyanúgy védett, ahogy eddig - írja a Magyar Idők.

Mindenkinek az az érdeke, hogy a Golgota véglegesen Magyarország tulajdonába kerüljön – mondta a Magyar Időknek a jelenleg Pákh Imre Amerikában élő magyar műgyűjtő tulajdonában álló kép kapcsán Latorcai Csaba. A Miniszterelnökség társadalmi és örökségvédelmi ügyekért, valamint kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkára szerint mindenképpen az a legmegnyugtatóbb, ha állami tulajdonba kerül az alkotás, mivel számos félreértés, sőt ellentétes nyilatkozat van a kép sorsát illetően. Latorcai Csaba úgy fogalmazott: a magyar állam vásárlásaira jogszabályok vonatkoznak, a vételárnak szigorúan a kép értékét kell visszatükröznie. – Mielőtt létrejön az adásvétel – ami nincs időponthoz kötve –, azt meg kell előznie egy értékbecslésnek, mert nem lehet több évvel korábbi vizsgálatok alapján meghatározni a végső árat – tette hozzá a politikus. Latorcai Csaba közölte: a kép tulajdonjogának kérdésétől külön kell választani a kép kiállítási helyét. A politikus hozzátette, a debreceni Déri Múzeum kiváló hely a képnek, méltó módon mutatja be a trilógiát, a vándorkiállítások kérdése pedig alkalomról alkalomra dől el, de várhatóan a jövőben is lehet majd máshol látni a három műalkotást.

Pákh Imre műgyűjtő a Magyar Időknek korábban elmondta: a kép állami tulajdonba vételén több éven keresztül munkálkodó Magyar Nemzeti Bank Értéktár programjával nincs jelenleg semmilyen kapcsolata, de ez nem jelenti azt, hogy a magyar állam más intézményével nem tárgyal a kép jövőbeni sorsáról. Az állam hatmillió dollárt, átszámítva több mint 1,6 milliárd forintot ajánlott korábban a trilógia még magánkézben lévő darabjáért, de a gyűjtő 9 millió dollárért válna meg tőle. Az üzletember leszögezte: nincs szándékában eladni a trilógia egyetlen, magántulajdonban lévő képét, a kép továbbra is Debrecenben lesz látható. Sőt a Kúria döntésével párhuzamosan lekerült a jogvita miatt két évvel ezelőtt a kép elé helyezett lepel is.

A Munkácsy Mihály Golgota című festményének védetté nyilvánításával kapcsolatos perről Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter is szót ejtett a legutóbbi, július 13-i Kormányinfón. A miniszter leszögezte: a bíróság nem a védettséget vitatja, hanem egy 30 éves jogvitát kell tisztázni, miszerint amikor először Magyarországra került a kép, akkor volt-e visszaszállítási kötelezettség az Egyesült Államokba. Ezt követően semmi akadálya a védetté nyilvánításnak – fogalmazott, hozzátéve: a kérdés nem érinti Pákh Imre tulajdonjogát - idézi a Magyar Idők.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018