eur:
392.58
usd:
365.65
bux:
66832.25
2024. április 26. péntek Ervin

Megadja a főváros által kért 7 milliárd forintot a Lánchíd és az Alagút felújítására a kormány - a nap hírei

Folyamatosan javuló tárgyi feltételekről beszélt a nemzeti tanévnyitón az emberi erőforrások minisztere. Az állandó nyári időszámítás bevezetése mellett érvelt az Európai Bizottság elnöke.

Megadja a 7 milliárd forintot a Lánchíd és az Alagút felújítására a kormány, de azt várja, hogy a munkák ne tartsanak másfél évnél tovább. Az összeget a főváros kérte, hogy a munkálatokat egyszerre el lehessen végezni. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón beszélt arról is, hogy a Lánchíddal együtt a Széchenyi tér is megújul. A politikus azt is közölte, hogy drágul a 10 napos autópálya-matrica októbertől és januártól emelik az e-útdíjat is.

Magyarország támogatja a cseh miniszterelnök migrációs javaslatát – jelentette ki a kormányfő. Orbán Viktor Budapesten tárgyalt Andrej Babiš-sal, ami után elmondta: megegyeztek abban, hogy megerősítik a két ország közötti gazdasági kapcsolatokat.

A tagállamok egyetértenek abban, hogy meg kell hosszabbítani az Európai Unió Földközi-tengeri hadműveletének mandátumát - nyilatkozta a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter az uniós külügyi vezetők bécsi tanácskozása után az InfoRádióban azt elmondta: el kell érni, hogy a missziót ne mentőakcióként, meghívásként értelmezzék az Európába igyekvők és az embercsempészek.

Folyamatosan javítja az oktatás tárgyi feltételeit a kormány, az oktatás tartalmát azonban a pedagógusok határozzák meg - jelentette ki az emberi erőforrások minisztere a 9. Nemzeti Tanévnyitón. Kásler Miklós Esztergomban arról beszélt: az idei tanévben 190 milliárd forinttal több pénz jut az oktatás tárgyi feltételeinek javítására.

Sürgető feladatnak tartja a csapadékvíz tárolás rendszerének kiépítését az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője. Láng István az InfoRádió Aréna című műsorában úgy vélte: érdekeltté kell tenni az embereket, hogy ebben részt vállaljanak, és ehhez támogatást kell adni.

Felmondott Zacher Gábor, a Honvédkórház sürgősségi osztályának vezetője. A szakembert a honvédelmi miniszter azonnali hatállyal mentesítette a munkavégzés alól. Zacher Gábor a hvg.hu-nak azzal indokolta döntését, hogy a betegellátást veszélyeztette az a fajta személyügyi és tárgyi krízis, ami az elmúlt években kialakult a kórházban.

A miniszterelnök bajtársként, barátként és munkatársaként búcsúzott Kerényi Imrétől. A miniszterelnöki megbízott, rendező, színigazgató temetésén a Fiumei úti sírkertben Orbán Viktor hangsúlyozta: Kerényi Imre rendkívüli művész és példás hazafi volt, a magyar kultúra fáradhatatlan harcosa. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas alkotó 74 éves korában, augusztus 11-én halt meg.

Az Európai Bizottság elnöke szerint az emberek akaratának megfelelően meg kell szüntetni az évenként kétszeri óraátállítást, és át kell térni az állandó nyári időszámításra. Jean-Claude Junckerazt mondta: az ügyben tartott európai konzultáción a résztvevők 80 százaléka elutasította az évenként kétszer esedékes óraátállítást.

Az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója szerint akár már októberben megállapodás születhet Nagy-Britannia uniós kiválásáról. Michel Barnier a brit Brexit-ügyi miniszterrel tárgyalt Brüsszelben, ami után kijelentette: a megbeszélésen egyetértettek Dominic Raabbal abban, hogy a kiválás feltételeinek rögzítése nem várhat.

Az amerikai törvényhozásban is elbúcsúztatták John McCain szenátort. A republikánus politikus koporsójánál, a Capitoliumban Mike Pence alelnök és Paul Ryan képviselőházi elnök mondott beszédet. A múlt szombaton, 81 évesen elhunyt John McCaint vasárnap a marylandi Annapolis haditengerészeti akadémiájának sírkertjében helyezik végső nyugalomra.

Ukrajna keleti részén rendkívüli állapotot hirdettek ki a területet uraló szakadárok, miután merénylet áldozata lett az önkényesen kikiáltott Donyecki Népköztársaság vezetője. Olekszandr Zaharcsenko mellett pokolgép robbant egy donyecki étteremben, vele együtt egy másik szakadár orosz vezető is meghalt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×