eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

Kevesebb tény, és több művészet - irodalomoktatás rendhagyóan?

Az irodalom oktatásban kevesebb tényre, adatra és több művészetre lenne szükség - véli Nényei Pál, a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium magyartanára, aki több könyvet is írt az irodalom tanítás új útjairól, lehetőségeiről.

Készül az új Nemzeti alaptanterv, az egyik fő szempont a tanagyag mennyiségének csökkentése, a diákok terheinek csökkentése.

De mi lehet a fő szervező elv az irodalomban? Kevesebb irodalmi mű, kevesebb író-költő?

Nényei Pál szerint még nincsenek biztos információk arról, hogy mi lesz az új alaptantervben, de ő maga világos elképzeléssel bír arról, hogy az irodalomban mely tananyagrészeket lehetne csökkenteni.

"Az irodalomban kevesebb tény, és több művészet, nem a műveket kurtítanám meg, hanem olyan tudásanyagot mernék csökkenteni, aminek kevesebb köze van a művészethez"

- mondta a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium magyartanára.

Milyen egy jó irodalomtankönyv?

A magyartanár azt is kifejtette, hogy szerinte a jó irodalomtankönyv az, amit a tanár saját magának állít össze. Ezzel együtt azt is kiemelte, hogy a tankönyvműfaj veszélyben van, mert kifutott a tankönyvek alól a talaj, ezen kívül személytelenek is.

"Az irodalom pont a személyességen keresztül tud megérinteni bárkit is. Ha elvont, objektív tananyaggá válik, onnantól kezdve elveszti az elevenségét és a diákokat sem fogja érdekelni"

- vélekedett Nényei Pál.

Hozzátette azt is, hogy csökkent a választható tankönyvek száma, de az internet korában minden elérhető, mindent meg lehet találni a neten, így összességében jobb a helyzet,mint 30 éve.

"Minden tanár akkor tud sikereket elérni, jelen az órán, tehát ha önazonos. Ez nem csak az irodalomtanárokra igaz, de az irodalomnál sokkal élesebben kiderül, hogy valóban szükség van-e a tanár személyiségére is" - összegezte a tanár.

További részletek kedd este nyolc órától Katedra című oktatási magazinunkban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×