eur:
394.28
usd:
369.96
bux:
65125.52
2024. április 23. kedd Béla

Változtatásokról beszélt a Klebelsberg Központ új elnöke - lapszemle

Nem minden nagy cégnek sikerült bevezetnie az online számlázást. Nagy bajban van a török gazdaság. Nagyon fontosak a szabadstrandok.

A Népszava arról ír, hogy a nyári utazásról csak álmodó, kevés pénzből élő családok számára a szabadstrandok nemcsak ingyenességük, hanem az ott pihenők közössége miatt is vonzó. A Dráva barcsi szakaszán készült riportból az is kiderül, hogy a dél-dunántúli embereknek az ingyenes fürdő nemcsak felüdülést jelenti a kánikulában, hanem a nyaralást is. Ez különösen igaz a kisgyermekes családokra. Azok az önkormányzatok, amelyek fürdésre alkalmas folyószakasszal vagy tóval rendelkeznek, figyelnek a szabadstrandjuk állapotának megőrzésére, javítására. A négyhektáros barcsi szabadstrand mostani, legális formáját 2007-ben alakította ki a Somogy megyei város.

A Magyar Időkben interjút olvashatnak a Klebelsberg Központ új elnökével. Hajnal Gabriella kiemelte, azt várja el a tankerületektől, hogy ne hivatalként működjenek, hanem partnerként tekintsenek az iskolákra. Szerinte a jó iskola az, ahova szívesen mennek be a gyerekek, élvezik az oktatást. Hajnal Gabriella a tanulók túlterheltségéről azt mondta, tapasztalatai szerint a kevesebb gyakran több: alacsonyabb óraszámban, kisebb ismeretmennyiséggel, ugyanakkor a fejlesztésre helyezett hangsúllyal sokkal jobban elmélyíthető a diákok később is kamatoztatható tudása.

Jó almatermés várható Európában és Magyarországon is – írja a Világgazdaság. Apáti Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Tervtanács alelnöke közölte: belföldön a szokásos 550-600 ezer tonnát lényegesen meghaladó, 700-750 ezer tonnás termés várható, aminek 30 százaléka lesz étkezési alma. Az európai termés 80 százalékát adó Európai Unióban a tavalyi 9,3 millió tonna után 2018-ban várhatóan 12,5-13 millió tonna almát szüretelhetnek, viszont az alma világpiacán meghatározó Kínában jelentős terméskiesés várható.

A Világgazdaságban arról lehet olvasni, hogy a nagy cégeket még mindig zavarja az online számlázás. A lap kiemeli, hogy még mindig vannak olyan jelentős, Magyarországon jelen lévő külföldi cégek, amelyek nem kapcsolódtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal online számlázórendszeréhez, pedig a hatályos törvény szerint ezt július elsejéig meg kellett volna tenniük. Bizonyos vállalkozásoknak sikerült saját maguknak kifejleszteniük olyan szoftvert, amely révén a szükséges adatokat továbbíthatják az adóhatóság felé elektronikusan, más cégek azonban kudarcot vallottak.

A Portfolio arról közöl összeállítást, hogy nagy bajban van a török gazdaság. Szakértők szerint a hitelezésre épülő, túlfűtött gazdasági növekedési modell már nem tartható sokáig, a kiigazítást pedig minél tovább húzzák, annál rosszabb eredményeket tudnak felmutatni. Az infláció 15 éves csúcson van, és minden előjel szerint tovább emelkedik majd, miközben a líra árfolyamának zuhanása egyre nehezebb helyzetbe hozza a belföldi gazdasági szereplőket.

A Pénzcentrumon arról lehet olvasni, hogy az MKB Bank ügyfelei is veszélyben lehetnek. A portál kiemeli, hogy a trükkös csalók látszólag a bankok nevében küldenek e-maileket, és próbálják meg rávenni az embereket, hogy lépjenek be a netbankos fiókjukba, a bank honlapjára csak hasonlító portálon adják meg a személyes adataikat, amiket így el is lehet lopni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Jóváhagyta a szlovák kormány a problematikus medvék likvidálásáról szóló törvényjavaslatot, de ez nem tartóztatja fel a ragadozókat. Tavaly összesen 14, idén az eddigi négy hónap alatt már több mint tíz alkalommal támadt emberre a barnamedve északi szomszédunknál. Az elmúlt napokban két újabb medvetámadást regisztráltak Szlovákiában. Legutóbb vasárnap, amikor egy önkéntes tűzoltót harapott lábon a vadállat.

Az iszlamizmus „tiktokizálódásától” óv a német alkotmányvédelmi hivatal

A fiatal muszlimok radikalizálódásának veszélyére figyelmeztetett a brandenburgi alkotmányvédelmi hivatal. A hatóság szerint ennek eszköze, különösen a közel-keleti konfliktus óta, a TikTok közösségi platform. A hivatal hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt a szalafista influenszerek használják a platform gyors ütemben növekvő "hatókörét".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Eseménydús hét előtt állnak a tőzsdék, a befektetők továbbra is kiemelten figyelik az elmúlt hetek kereskedési hangulatát meghatározó közel-keleti eseményeket, de emellett egy másik nagy sztorihoz, a vártnál tartósan magasabbnak bizonyuló amerikai inflációhoz is új muníciót kapunk, ugyanis érkezik majd a Fed kedvenc inflációs mutatója. Mindeközben egyedi részvények szintjén is jelentősebb mozgások várhatók, hiszen a héten beindul a gyorsjelentési dömping az olyan nagy tech vállalatok vezetésével, mint a Microsoft, az Alphabet (Google), és a Meta Platforms. A piac közben igyekszik korrigálni az elmúlt időszakban látott esés után, Európában is feljebb kerültek a vezető indexek, és az USA is emelkedéssel próbálkozik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×